Tenk om......

Fra tid til annen har jeg tenkt at jeg skulle hatt en blogg hvor jeg kunne belyst ulike temaer som opptar meg, men så har realiteten meldt seg og jeg har innsett at jeg ikke har anledning til å følge opp en blogg med daglige innlegg. Så i stedenfor blogg, har jeg valgt å lage en side her hvor jeg får mulighet til skrive om ulike teamer som opptar meg- selvfølgelig hunderelatert.

Som sagt skriver jeg om temaer som opptar meg og jeg har ikke til hensikt å henge ut/sverte andre oppdrettere eller hunder- så om noen føler seg truffet så beklager jeg det. Jeg setter også pris på innspill på innleggene- kanskje ser du annerledes på temaet enn jeg og da har jeg muligheten til å lære ny ting.

Mvh Janne

Ikke som å blande saft

Som oppdretter vet man at avl ikke enkelt, og jo flere egenskaper en vektlegger- jo vanskeligere blir det. Det kreves mye forarbeid og en gjennomarbeidet avlsplan, og til tross for dette blir ikke resultatet som man forventet.  Men ser man på annonsene for beaglevalper som legges ut- der det forventes "gull og grønne skoger" virker avl veldig enkelt. Det forundrer meg at noen beagle oppdrettere fremdeles tror at avl er som å blande saft..

Tenk deg en krukke fylt med fargefulle "jelly beans", der hver farge representerer en egenskap hos hunden din. Hver egenskap er delt inn i mørke og lyse farger- hvor de lyse er positive/gode og de mørke er negative/dårlige egenskaper.

Og selv om man kanskje ikke vil innrømme det, så vet vi hvilke egenskaper som er gode hos hunden, hvilke som kunne vært bedre og hvilke som man ikke ønsker. Vi liker foreksempel de lyse grønne jelly beans som representerer det gode gemyttet på hunden, mens de "mørke brune", som er dårlige poter, snakker man ikke høyt om.

Det snakkes mye om de positive egenskapene hos hundene, men mindre eller aldri om de negative Og nevner man negative egenskaper, så er de egentlig ikke negative "Den har litt for stort søk", "den gir seg aldri" "den har en sterk vilje" etc. Ellers så er det noen andres feil: "Utstillingsdommeren som ikke kunne rasestandaren og som foretrakk de store og tunge showbeaglene, fremfor de med funksjonelt eksteriør bygd". "Eller jaktprøvedommeren som var så lat at han ikke gadd å fly over 7 bygder for å følge på rådyrlosen". Og helsetester.. er det nødvendig? "Det er så enkelt å fuske med tester, så hvorfor skal jeg bry meg" "Tenk om noen andre skulle oppdage at min hannhund er bærer av MLS- da er det ikke sikkert at andre vil bruke den i avl mer".

Etterhvert som tiden går ønsker man valper. Det neste steget blir å se seg om etter en passende partner til hunden din. Også den består av en krukke med fargefulle "jelly beans" i lyse og mørke farger, men man fokuserer på de positive kvalitetene i hunden- de som får kullet til å skille seg ut fra massen og som kan brukes til å "markedsføre" valpene. Det er også andre faktorer som faller inn i valg av partner til hunden; avstand, titler, økonomi, type, stamtavle etc.

Etter 63 dager fødes det en gjeng med valper, og det utrolige er at samtlige av disse er født med en krukke med "jelly beans" i begrenset farger. Alle de mørke fargede "jelly beans" fra forfedrene har på magisk vis forsvunnet, og blitt erstatted med lyse farger.

Hadde det bare vært så enkelt... Men jo flere egenskaper man vektlegger, desto vanskeligere blir det å lykkes i avlsarbeidet. Man blir nødt til å gjøre en prioritering. Og man må være ærlig og kritisk- både med seg selv og ovenfor valpekjøperne.

Derfor undres jeg hver gang jeg ser annonser hvor oppdrettere av jaktbeagler eller showbeagler "forventer valper med flott eksteriør og gode jaktegenskaper". Er det virkelig å enktelt som å blande saft?

Mvh Janne