Del 3: Valper som tisser inne

Som oppdretter vektlegger jeg veldig prosessen med å lære valpene mellom hva som er rent og urent. Fra de er 2,5-3 uker gamle lærer de å gjøre ifra seg i en såkalt "litterbox" og det er utrolig hvor fort de lærer. Det ligger i instinktene deres å holde soveplassen sin ren og man ser det allerede fra valpene er veldig små at de trekker ut i kanten av valpekassen for å ikke tisse der de ligger. Hva de er blitt vant til som valper avgjør hvor fort rengjøringsprossen vil ta.Vi hentet en valp for mange år siden hos en oppdretter som skrøt av hvor flink hunden var- hun pinker (tisser) bare på avisen. Det hørtes jo veldig lovende ut, men da vi kom og hentet valpen så vi at hele gulvet var dekket med aviser og at det skulle godt gjøres å ikke treffe avisen når hun tisset. Vi slet veldig lenge med å lære henne forskjell på rent og urent.

Når man henter hjem en liten valp må man påberegne at mye av den første tiden vil gå med til å lufte hunden. Små valper har små urinblærer og dårlig kontroll på denne, og de må tisse ofte. Etter at de har sovet, spist, lekt etc må de tisse, og de har det ofte travelt når trangen til å tisse melder seg. Derfor skjer det ofte uhell den første tiden-uten at det er tegn på at noe er galt med valpen. Da kan det være kjekt å ha sko og kobbel klart sånn at man er klar til å "rykket ut" på kort varsel. I starten kan det være lurt på bare løfte valpen opp og bære den ut sånn at den ikke får mulighet til å sette seg ned og tisse inne.

Den første tiden bør du bruke samme utgang hver gang du skal lufte valpen. Bruker du flere dører når du går ut vil det være vanskelig for valpen å vite hvilken dør den skal gå til når den må ut og tisse. Bær valpen ut til samme stedet den har tisset på tidligere. Dette området vil da kjennes kjent og trygt. Jeg pleier å bruke samme "kommando" hver gang jeg lufter valpen: "Nå må du gå på do" eller "Må du gå å tisse". Når den er ferdig er det lurt å gi den positiv tilbakemelding. "Så flink du er!!"

Jeg var på et dressurkurs en gang hvor de snakket om en valpeeier som pleide å "gnure" valpen ned i tisset dersom den hadde vært uheldig å tisse inne for deretter å hive valpen ut. Historien ville ha det til at hunden lærte seg å gnure seg selv i tisset og løpe ut døra! Å straffe en valp med å gnure den i tisse vil ikke tjene noe hensikt. Eneste du kan oppnå er at valpen gjemmer seg bort for å unngå straff.

En liten valp vil ikke klare å holde seg gjennom en hel natt eller arbeidsdag uten å bli luftet. Derfor må du påberegne å stå opp en til to ganger pr natt og lufte den. Lar du den ligge i bur om natten vil den varsle deg om at den må ut og tisse. Små valper er sosiale så prøv å begrens kos og lek når du står opp om natten for å lufte den. De som ikke har anledning til å være hjemme med valpen i starten eller har noen som kan lufte valpen midt på dagen, anbefaler jeg å ta med valpen i et bur i bilen. Gå ut og luft den et par ganger gjennom arbeidsdagen sånn at de gode rutinene kan fortsette (Minner om at hunder i bil ikke må parkeres sånn at de står i sol/varme). Lærer valpen seg at den kan få lov til å tisse inne fra den er valp vil den fortsette når den blir voksen også.

I begynnelsen føler man at man hele tiden er ute og lufter en tissetrengt valp, men med god tålmodighet er denne prossen kort og man har en husrein hund.

Noen unghunder går tilbake til valpestadiet og begynner plutselig å tisse inne igjen. Da er det ingen annen løsning enn å ta et par steg tilbake og starte på ny med de samme rutinene en hadde som valp. Denne perioden går heldigvis over veldig fort.