Del 1: Valper som biter og knurrer

Jeg tenkte jeg skulle lage en serie hvor jeg belyser noen temaer som ofte går igjen når det gjelder valpedressur, og det første jeg har tenkt å ta opp er valper som biter og knurrer.


Valpetiden kan være en prøvelse, men perioden er heldigvis kortvarig og det går bedre etterhvert som valpen blir eldre. Og om noen år vil du se tilbake på valpetiden og smile av problemene du hadde den gangen. Det er helt vanlig/normalt at valper biter og knurrer, og det skyldes ikke at du har fått en dominant valp eller aggresiv valp i huset. Det finnes en grunn til at de gjør det og jeg skal forklare hvorfor og komme med forslag på løsninger som har fungert for oss.

VALPEN BITER OG KNURRER
Fra valpene er cirka 3 uker gamle ser man de første tegnene på lek med sine søsken. Det er gjennom lek og lekeslossing med kullsøken og mor at den blant annet lærer hvor grensen for fientlighet går og hvordan den skal beherske sitt kjevetrykk. Dersom en valp biter en annen valp for hardt, vil "offeret" raskt stoppe leken og trekke seg unna. Valpen som bet lærer at hvis den biter så hardt som den gjorde vil det forårsake smerte og slutt på lek. Videre lærer valpen hvor mye kjevetrykk som gir smerte hos den som blir utsatt for biting, og er en viktig lærdom for hvordan valpen senere vil kontrollere kjevetrykket.

Når valpen kommer til sin nye familie, vil denne erfaringen videreutvikles. I blant vil valpen bite for hardt, og da er det viktig at eier reagerer med smerteyting, vise misbehag og slutte å leke. Synes man det er søtt og artig, vil valpen lære seg å fortsette å tøye grenser. Her er det viktig å huske at den "lille" valpen vil vokse opp til å bli en voksen hund, og det som en gang var søtt ikke er like søtt hos en voksen hund.

Hunder knurrer i mange situasjoner. De knurrer til hverandre for å si fra at de ønsker avstand, eller at den andre skal slutte med det den driver med. De kan knurre hvis en annen prøver å ta fra dem noe de har. Det er nemlig vanlig høflighet blant hunder at den som har noe, eier det. I hvert fall til den går vekk fra det.

Valpene i en flokk begynner tidlig å knurre til hverandre for å be de andre holde seg unna. Det kan være når de ønsker å sove eller om de har noe de ønsker å ha i fred. For hunder er dette en normal oppførsel, men for oss mennesker forbinder vi det med noe negativt. I likhet med biting, er dette en ting man må lære hunden at den ikke skal gjøre.

Å skulle lære en valp av med å bite og knurre handler egentlig bare om konsekvenser. Hvis det lønner seg å bite, vil den fortsette med det. Noen valper blir veldig ville og kan "knurre" når den blir irrettesatt, og det kan være nærliggende å tro at det er en aggressiv valp. Men igjen- denne oppførselen er helt normal hos valper. Det er valpens måte å leke og tøye grenser på, og det blir din oppgave å lære den at konsekvensen av slik oppførsel blir negativt.

HÅNDTERING AV VALPER SOM BITER OG KNURRER
Den første valpen vi hadde som var veldig til å bite var en hamiltonstøver. Den gangen prøvde vi ut ulike metoder med ulikt resultat. Blant annet hadde jeg lest at en burde smøre inn hendene med stoffer som smakte vond for da ville ikke hunden bite på fingrene. Det stemte ikke og det eneste jeg husker fra denne perioden er hvordan "alt" jeg spiste eller drakk smakte vondt.

Etterhvert lærte vi at det finnes effektive metoder å lære valpen av med denne adferden. Ved "småbiting/tyggig" på fingre/armer kan man presse valpens leppe inn over tennene til valpen og presse lett- på denne måten kjenner valpen hvor vondt det er å bli bitt på. Jeg pleier også å irettesette en valp som biter, med å holde i leppen eller legge to fingre i halsregionen på hunden og si bestemt NEI! Når valpen er liten vil den ikke skjønne dette og prøve seg flere ganger på samme tingen for å se om du mener alvor eller bare vil leke mer. Fungerer ikke metoden går jeg over til neste løsning.

En annen løsning er å gi hunden en "friplass" i huset hvor man man sette hunden uten at den kan gjøre ugang. Det kan enten være et område som er sperret av med kompostgjerder/valpegård eller lignende eller at man fester et bånd en plass hvor hunden kan stå uten at valpen kan gjøre ugang. I det øyeblikket den begynner å bite, tar du den pent å rolig med bort til båndet  og fester den der. Så kan den bare stå der og kjede seg. Valpen kommer sikkert til å bjeffe/hyle og synes fryktelig synd på seg selv, men bare overse dette. Vent til han er rolig, så kan du slippe den løs igjent.  Begynner den å bite igjen, ja da er det tilbake til "skammeplassen".

Biting hos valper er kun en adferd, som forsterkes hvis det lønner seg. Når valpen er stresset eller overstimulert blir det fort mer biting, men den skal likevel ikke bite og det blir din jobb som hundeeier å lære den det. Det kan være en fordel å roe valpen med med å skjerme den i en "time out" og eventuelt gi den litt mental trening som gjør at den blir mer "sliten i hodet" og ikke i beina.