Nyheter 2021

Showbeagle
Beagle
Beagle

08.11.2021 Ledig beagle valp

Grunnet avbestilling har vi ledig en beagle valp fra kullet til Emmi og Donald. Valpen er 6 uker gammel og vil være leveringsklar fra og med 21.11.2021. Den er registrert i NKK, vaksinert ved 8 ukers alder, ID merket og veterinærbesiktiget ved 8 ukers kontroll. Mer informasjon om valpekullet finner du HER

11.07.2021 clubshow sverige 2021

I helgen arrangerte den Svenska Beagle klubben "Club Show" der to Aviatrix hunder deltok. Det var begge sin første utstilling og hvilken debut det ble! 

Aviatrix`s The Gambler "Petter" (Aviatrix`s Drunk In Heels og Milroc Classic Trouble) vant juniorklassen der 12 stk deltok og ble til slutt 4 beste hannhund. Det deltok 36 hannhunder.

Aviatrix`s American Style "Gudrun" (Absolutely Spotless Panda & Maple Rigde Northern Lights) vant unghundklassen og ble til slutt 2 beste tispe. Det deltok 55 (!!) tisper. 

Gratulere så mye til Petter, Gudrun, Patrik, Madde og ikke minst Emelie- som gjorde en suveren jobb med å vise dem!!

14.06.2021 gratulere så mye til ellie avkom

Vi her på Aviatrix er så stolte over våre avkom fra Ellie og Glory kullet som har gjort det kjempe bra på utstillinger.

Aviatrix`s Tim McGraw "Theo" deltok på utstillingen til Trøndelag HHK for dommer John Smebakken. Der ble han BIM (Best i Motsatt) med en super kritikk."over midd stor, hanne m godt kj.preg, gode linjer i hode, men kunne vært noe tørrere, eleg hls for alder god kropp harm benst, godt vinkl utm poter, gode bevg, bærer hale korr, pels ,farge og temp uten anm, saksebitt" 

Aviatrix`s Shake It Off "Stelle" deltok på NKK utstilling i Sandefjord der Anne Marit Olsen dømte. Hun ble BIR (Best I Rasen) med CACIB og fikk følgende kritikk: "38cm. Utm type, feminint velskaåret hode. Hod hals, velprop kropp. Korrekt hale. Norm vinkler og benstamme. Beveger seg med god driv".

Vi gratulere begge to!

27.05.2021 Lafora mm test resultater

Jeg fikk en hyggelig melding av Faruk Mujanic- Got To B Sun Of Glory`s eier. Han har testet Glory for MLS, IGS; NCCD og Lafora (Han var testet for MLS tidligere også) og han er fri for alle sammen. Det betyr at valpene etter Glory og Ellie er genetisk fri for disse sykdommene. Jeg har oppdatert helsesiden med de nye testresulatetene. 

12.05.2021 i korona tider....

Til dere som står på venteliste eller som ønsker å stå på venteliste så anbefaler jeg å lese dette innlegget som er skrevet av Kari Haave denne uken. For de fleste oppdrettere- uavhengig av rase- så er presset og etterspørselen stor. Det er en konstant strøm av henvendelser på mail, meldinger, telefon, instagram og messanger- og stundvis må jeg minne både meg selv og de som tar kontakt om at dette er en hobby. Innlegget til Haave setter ord på den store frustrasjonen man kjenner på hver eneste dag etter at korona brøt ut. Håper du tar deg tid til å lese det!
 

I KORONATIDER..

Etterspørsel etter hvalper er massiv. Seriøse oppdrettere er under stort press.
Hvordan kan vi klare å velge blant f eks åtti henvendelser på mail, messenger, sms eller telefon- når vi har et kull valper?
I koronatider?
Der ALLE kjøpere er ivrige, lengselsfulle, velordnet, godt forberedt og velegnet?
Hvilke kriterier bortsett fra disse skal man vurdere? Hvor mange kan/ får man treffe personlig? Hvor mange timer per dag kan man bruke på samtaler og intervjuer uten at det går ut over stell av hunder, jobb, familie og en selv?
Hva skal vi oppdrettere gjøre- og hvordan skal vi takle dette?
Uten at folk blir skuffet, frustrerte, sinte (!) og kjenner seg avviste og utilstrekkelige?
Jeg skuffer folk ofte. Det er en ubehagelig følelse. Jeg blir lei meg.
Og jeg ber derfor om litt forståelse og ettertanke.
Jeg kan ikke bakke på mine egne krav og forutsetninger. Jeg kan ikke øke antall valper. Jeg må få anledning til å bruke tid på kullet så jeg kan vurdere om jeg vil beholde noe for min fremtidige avl. Derfor kan jeg ikke love bort nyfødte valper. Det er min store glede og pasjon å følge dem.
Jeg er nøye- og seriøs. Folk må vente litt.
Det kan likevel bli feil- tro dere meg.
Det verste som kan skje, synes jeg.
Dette er mine «barn”. Hunder- og nye eiere skal bli lykkelige og fornøyde.
Derfor- ha tålmodighet. Å velge en oppdretter man stoler på og har respekt for, er essensielt.
Vis respekt og ha forståelse også for vår situasjon.
Da løser det seg.
Men det kan ta litt tid.
(Skrevet av Kari Haave 2021)

19.04.2021 fortsatt kaos

Litt sånn har jeg følt det siste uken. Jeg la ut oppdatering på mandag om at jeg gikk tilbake til gamle rutiner og i løpet av det neste døgnet hadde jeg fått 28 henvendelser fra folk som ønsker å stå på venteliste- i tillegg til telefoner og meldinger. Utover uken har det kommet flere henvendelser- og man kjenner litt delte følelser. Glad for at så mange ønsker seg beagle, men også bekymret for den enorme etterspørselen som det har vært på hunder generelt de siste året. Jeg gleder meg til hverdagen er tilbake igjen! Flere som kjenner på den?
 

12.04.2021 Tilbake til gamle rutiner

I forbindelse med den store økningen i henvendelser om valp så valgte jeg å endre på rutinger slik at jeg bare satte opp folk på venteliste NÅR jeg hadde fått bekreftet at jeg ventet valper igjen. Nå har ting roet seg litt- presset etter valp er ikke like stort og derfor velger jeg å gå tilbake til gamle rutiner igjen:) Jegt tar derfor imot henvendelser om å stå på venteliste til valp og gjør slik jeg alltid har gjort:

  • Jeg setter ikke opp flere på liste enn det er realistisk å forvente kan bli født i et "normalt" beagle kull.
  • Jeg tar høyde for de faktorer jeg ikke kan påvirke slik som antall, fordeling av kjønn etc. 
  • Jeg har full forståelse for at man kan finne seg en valp hos en annen oppdretter i mellomtiden, men ber om at man gir tilbakemelding om det dersom du står på venteliste til valp herfra. 
  • Ønsker du å stå på venteliste til valp så send meg en mail (jannesandbakken@hotmail.com) eller fyll ut skjema i menyen "henvendelser valper" og skriv litt om deg selv, om du har erfaring med hund eller ikke og hvilket kjønn du ønsker eller om det ikke spiller noe rolle. Disse tingene gjør det enklere for meg i prosessen med å tildele valp når den tid kommer. 
  • Det som er viktig for meg er at man har tenkt igjennom hvilket ansvar det er å anskaffe seg hund.  Jeg ønsker at alle mine hunder skal komme til permanente hjem der de kan leve lykkelig hele sitt liv.

12.04.2021 LAFORA RESULTAT CLEO

Mandagen startet med gode nyheter fra Genomia. Beagelee Finnish Queen "Cleo" er testet fri for Lafora. 

Resultatet er lagt ut på helsesiden- der man finner helsetester på alle våre hunder. De finner du HER

16.03.2021 FLERE TEST RESULTATER

I dag kom det flere gode nyheter i innboksen fra Genomia. Vi har testet Aviatrix`s Callin`Baton Rouge "Enzo" for MSL, IGS, NCCD og Lafora- og han er fri for alle. 

I tillegg kom det svar på at Aviatrix`s The Gamler "Petter" er testet fri for NCCD og bærer av F7. 

Resultater er lagt ut på helsesiden-der man finner helsetester på alle våre hunder: HER

22.02.2021 Lafora test resultater

Det ble en god start på uken da test resultatene fra Genomia kom på mail. Jeg har testet følgende hunder for Lafora og alle var fri for Lafora:
Beagelee Bourne Identity,
Absolutely Spotless Hawana
Crystalline Quality Just GiveMe A Reason "Emmi"

Det betyr at flere avkom- deriblant Ellie- er genetisk fri for Lafora. Jeg har lagt ut resultatene HER Nå venter vi bare svar på prøvene på "Cleo" og "Enzo".

20.01.2021 Endringer i rutiner på Aviatrix

Jeg har på ingen måte tenkt å starte dette året på en negativ måte- jeg har sett sånn frem til 2021 og håper og tror at dette året blir bra. Uansett om det blir slik vi er vant til eller om den "nye" hverdagen blir normalen! 

Jeg skal ærlig i si at jeg var dypt fortvilet mange ganger i høst over den økte etterspørselen etter valper. Og det høres både rart og "sutrete" å klage over at dette. Men normalt så registreres det rundt 280-300 beagle valper i Norge pr år- og vi som oppdrettere blir jevnlig kontaktet for å høre om kullplaner og ønske om å stå på venteliste til valp. Det har vært en av de tingene jeg liker med å være oppdretter- at man gis muligheten til å bli kjent med folk fra ulike steder og med ulik bakgrunn. Og jeg føler meg alltid takknemlig for at de gir meg muligheten til å bli kjent med dem. På denne måten vet jeg litt om hvilken hverdag og mennesker "mine" valper skal dele sitt liv med og jeg føler meg alltid trygg på at de vil få det godt! Og det er det viktigste for meg- at beaglene fra Aviatrix får gode liv i permanente og gode hjem der man vet hvilket ansvar det er å skaffe seg hund. Så da etterdønningene etter at Korona hadde truffet Norge begynte å rulle og henvendelsene strømmet inn så slo det beina unna meg. Jeg var ikke forberedt på at det var så mange som gikk med en drøm om å skaffe seg hund eller hvor travelt folk hadde med å få seg valp i huset. Hvor stor betalingsvilje det var for å få oppfylt drømmen om en valp eller hvor lite man vektla helsetester, sykdommer eller om valpen var registrert. Folk sendte mailer sent på kvelden og ringte tidlig neste morgen for å høre om hvorfor jeg ikke hadde besvart mailen. Eller de sendte mail den ene dagen og da jeg besvarte mailen dagen etterpå så hadde de allerede fått seg valp så det var ikke aktuelt lengre!?! Folk tok kontakt for å kjøpe hunder de så bilde av på hjemmesiden eller de tok kontakt for å høre om jeg kunne levere en kopi av en valp som de vedla bilde av?Og da man ikke trodde at det kunne bli verre- så kom jul og alle "som hadde ønsket seg beagle i åresvis" tok kontakt og ønsket seg en søt og nusselig liten valp til julegave. Gjerne med rød eller grønn sløyfe og klar til å hentes på lille julaften. 

Og det triste med det er at midt oppi denne enorme etterspørselen med  alle disse "rare" henvendelsene så forsvinner også henvendelser fra seriøse folk som faktisk har planlagt anskaffelse av beagle i lang tid og som vet hvilken forpliktelse som følger. Disse flotte folkene som hadde kontaktet oppdrettere og kjøpt hund uavhengig av om det er en pandemi eller ikke. 

For meg er beagle en hobby og en lidenskap- jeg har verken kontor tid, sekretær eller en produksjon av valper der jeg kan programmere inn hvordan valpene skal se ut, antall eller når de skal være leveringsklare. Og jeg har ikke et "skjult" lager med valper som bare venter på å bli hentet. Og jeg kan love deg at OM det hadde vært mulig å hatt det slik så hadde jeg fortsatt ikke hatt det. Det er noe av gleden med å være oppdretter. At livet blir fylt med opp og nedturer. At man gleder seg over planleggingsprosessen, at man venter i spenning på om det blir valper og at man nyter hvert øyeblikk man får sammen med disse herlige små valpene før de reiser til sine nye hjem. At man kan dele øyeblikk hvor ting ikke gikk slik som man håpet, at alt ikke går på skinner og at livet som oppdretter byr på gleder og sorger. Og at uansett hvor vanskelig og leit ting kan kjennes der og da så vet man at i morgen er det en ny dag. Lidenskapen for beagle vil alltid være der:) 

På slutten av 2020 tok jeg som kjent en sårt trengt pause- og jeg brukte denne tiden til å tenke over hvilke tiltak jeg bør gjøre for å ta "tilbake" litt kontroll over tingene. Jeg hadde håpet at ting gikk tilbake til normalen så fort julen var over- men det har det ikke gjort. Daglig tikker det inn henvendelser om jeg har ledige valper eller vet om ledige valper.Så derfor gjør jeg følgende endringer inntil videre:

BESVARELSE AV HENVENDELSER
Jeg har bare måttet innse at jeg ikke har mulighet til å følge opp og besvare alle henvendelser og spørsmål som kommer daglig, men jeg skal gjøre mitt beste for at alle henvendelser blir besvart etterhvert. Så håper jeg at dere som leser dette har forståelse for at det tar litt lengre tid før man får svar. 

VENTELISTE
I forhold til venteliste som vil det være hensiktsløst å sette opp alle som ønsker det på venteliste til valp- allerede nå vet jeg at jeg kommer ikke til å ha valp til alle som tar kontakt, for mine kullplaner i år er begrenset. Jeg vet at- til forskjell fra tidligere år- så henvender valpekjøpere seg til flere oppdrettere og setter seg opp på flere lister. Sånn at når den tid kommer at jeg har en valp jeg kan tilby dem så har de kanskje allerede fått seg valp fra en annen oppdretter. 

Fra og med januar 2021 så kommer jeg bare til å sette opp venteliste NÅR jeg vet med sikkerhet at det ventes valper: Dette for å spare endel arbeid for meg selv, men også for å unngå å fylle lange lister der jeg vet at noen av disse må jeg skuffe. Jeg kommer til å oppdatere hjemmesiden jevnlig og håper dere har forståesle for det og følger med der:) 

VALPEKULLET SOM VENTES I SLUTTEN AV JANUAR
Jeg venter valpekull nå i slutten av denne måneden, men de som stod på venteliste til valp i høst og ikke fikk valp da vil bli prioritert til å få tilbud om valp denne gangen. Skulle det være valper ledig så vil det bli lagt ut informasjon om det på hjemmesiden.

VET DU OM ANDRE LEDIGE BEAGLEVALPER
Utover våren vil det komme flere beaglevalpekull- våren er den tiden hvor flest oppdrettere har kull på sine hunder. Jeg holder ingen oversikt over hvem som har kull eller venter kull- og vi oppdrettere har ulike ting som vektlegges i våre oppdrett. Jeg er opptatt av at du som anskaffer deg beagle blir fornøyd med rasen og du velger den igjen neste gang du skal ha deg hund.

Mitt råd til deg som søker beagle er:

  • Ha tålmodighet!!! 
  • Sjekk at foreldrene er registrert i et FCI godkjent land- slik som Norsk Kennel Klub. Da vet du at hunden er renraset og har stamtavle.
  • Sjekk at foreldrene er testet for Lafora, MLS, NCCD og IGS. Dette er genetiske sykdommer som kan få store konsekvenser om valpen har en eller flere av dem.
  • Beaglevalper i Norge koster 15-16000 kr- og er da registrert i Norsk Kennel Klub (stamtavle), id merket, vaksinert og veterinær besiktiget. Det er ikke vanlig at man betaler mer for tisper enn hannhunder. 
  • Sørg for at det er kjøpekontrakt på valpen! 

18.01.2021 Endelig livstegn og godt nytt år!!

Jeg og beaglene ønsker dere alle et riktig godt nytt år! Og samtidig vil jeg takke for året som gikk. 
2020 ble- på flere måter- et år man sent vil glemme. For egen del så startet det bra- med en tur til USA hvor jeg fikk oppfylt drømmen om å oppleve Westminister. Det var sånn en fin tur at jeg allerede ser frem til neste gang jeg får mulighetene til å dra dit igjen. Planene var mange for 2020- jeg var invitert til dømme beagler i Sverige, Hviterussland og Australia og gledet meg vilt til å reise, men Corona satte en (midlertidig) stopper for alle disse planene. Heldigvis er disse planene blitt utsatt sånn at jeg får muligheten til dette så fort man kan begynne reise igjen. 

Livet gikk sin vante gang og vi har sagt velkommen, på gjensyn og farvel til flere beagler dette året. 2020 ble året da vi sa farvel til både Ellie og Panda- to fantastiske hunder som jeg kommer til å savne. Panda var den andre showbeaglen jeg fikk og en hund med den største personligheten du kan tenke deg- og det var trist å se henne sovne inn. Heldigvis har jeg flere avkom etter henne- deriblant Shady som er en kopi av henne både i skinn og sinn. Ellie sin død er fortsatt et sårt punkt så jeg lar det bli med det. Hun er virkelig savnet.  Vi sa velkommen til flere valper dette året- og har kost oss masse med dem gjennom året. Valpene som ble født i høst oppfylte flere drømmer om å inkludere noen utenlandske hanner i vårt avlsprogram. Ting gikk ikke helt som planlagt- men i etterkant velger jeg å fokusere på de positive aspektene ved det. Jeg har beholdt flere av valpene og de får vokse opp i kjempefine hjem med de mest fantastiske eierne du kan tenke deg! Man føler seg virkelig priviligert som oppdretter som får mulighet til å bli kjent med så masse flotte mennesker som deler lidenskapen for beaglen:) Jeg pleier ikke omplassere hunder, men da jeg fikk en hyggelig mail i høst fra et ektepar i Alta så bestemte jeg meg for å gi dem muligheten til å overta Poppey. Det var på ingen måter en enkel beslutning og jeg gikk flere runder med meg selv. Poppey- som ble født her og som har vært en stor trøst for meg gjennom tiden da mamma ble syk og senere døde. Vi hadde mye historikk sammen, men jeg følte at jeg skyldte å gi henne muligheten til å få sin egen familie der hun var i fokuset. Så i slutten av desember sa jeg på gjensyn med Poppey. Og bildene jeg har fått i etterkant bekrefter at det var den riktige beslutningen.

Det jeg kommer til å huske best fra 2020 er den enorme etterspørselen etter valper og ringvirkningene som fulgte den. Aldri tidligere har jeg opplevd noe lignende og jeg håper virkelig at man slipper å oppleve det igjen. Ikke misforstå meg- jeg synes det er kjempe flott at folk ønsker seg beagle, men i år skulle "alle" ha seg beagle. Som oppdretter er jeg opptatt av at valpene herfra kommer til permanente hjem hvor man er klar over hvilket ansvar det er å skaffe seg hund. Derfor har jeg ofte hatt en lengre dialog med mine valpekjøpere før de kommer hit å hente valpen. Og når valpene drar ut porten herfra så vet jeg at de får det fint der de kommer. Derfor kjentes det trist på det begynte å tikke inn henvendelser av det useriøse slaget. Folk som skulle ha en hund "her og nå"- som ikke var opptatt av helsetester, linjer og alle de andre tingene som vi oppdrettere vektlegger. Folk som var villig til å betale skyhøye priser for å få seg en valp som kunne leveres omgående.

Og enda tristere var det å se flere "oppdrettere" som økte prisen med mer enn 53% fra våren til høsten. For meg var det vanskelig å skjønne hvordan noen- som har et ansvar for rasen og som burde være opptatt av dens fremtid- kunne gjøre disse valgene. Ingen er tjent med at prisene på beaglevalper stiger så enormt mye- det blir bare problemer som følge av det. Det blir mer aktraktivt å smulge inn valper til Norge fra de mange valpefabrikker som finnes i andre land. Det blir flere som vil se mulighet til å "tjene" penger og det blir flere useriøse aktører som ikke følger opp valpene med helsetester, etiske retningslinjer, registering etc. 

Så på høsten gikk jeg offentlig ut og advarte mot prisstigningen og oppfordret de som søkte valp til å styre unna oppdrettere som solgte valpene til skyhøye priser. Jeg bad dem sjekke helsetester og vektlegge at valpene var registrert i NKK og fulgt opp hos veterinær. Jeg gikk også ut å informerte om at jeg ikke kom til å øke prisene på mine valper. Det er klart at det sikkert kunne vært fristende å få 7-8000 kr ekstra pr valp, men jeg ikke finne noen argumenter som slår bakdelen med å gjøre det. Så derfor var det ikke noe vanskelig valg for min del. Rasens beste vil ALLTID veie tyngst!

Det gikk ikke helt som jeg hadde håpet på- tanken var ikke å "skaffe" meg flere henvendelser, men informere de som var på utkikk etter valp om hva de måtte vektlegge. Men slik gikk det ikke helt. Det EKSPLODERTE i henvendelser- og da mener jeg virkelig eksploderte!! Fra mandag til tordag hadde jeg 24 henvendelser på mail, ørten telefoner og meldinger på messenger og mail. Daglig tikket det inn henvendelser. Folk sendte mail og ringte meg to timer etter eller sendte meg melding for å høre om jeg hadde mottatt mailen da de ikke hadde mottatt noe svar. Det kom bilder av beagler de ønsket, henvendelser om jeg skulle selge hunder jeg hadde og det kom telefoner fra folk som så muligheten til å tjene penger på rasen. Da det nærmet seg jul kom alle henvendelser fra de som ønsket seg beagle til jul- de som kunne hente valpen et par dager før julaften. De som drømte om Disney Jul der ungene åpnet pakken med en liten valp med rød sløyfe i.  Fra alle de som har planlagt og ønsket seg beagle i åresvis, men som ikke har gjort noe med det før et par dager før jul og som forventer at man har et lager av "juleklare" valper liggende på bakrommet. Det var henvendelser tidlig og sent. Jeg kjente på at jeg følte en tristhet og oppgitthet over alle henvendelser og la ut et innlegg på facebook der jeg klaget over dette. Også dette slo tilbake- jeg ble kontaktet av avisen som hadde fått tips og ønsket at jeg stilte til intervju om den økte etterspørselen. Jeg takket høflig nei. 

Det som er trist er at blant alle disse henvendelsene er det mange seriøse henvendelser som drukner i alt det useriøse. Men jeg har aldri solgt og kommer aldri til å selge en beaglevalp som julegave. Om barnet ditt har ønsket seg beaglevalp lenge så vil det fortsatt sette pris på valpen om dere må vente en stund til. For livet er ikke slik som det ses på film- valpen med rød sløyfe vil komme til å tygge på sløyfen, rive ned julepynt, tygge på alt du ikke vil den skal tygge på, tisse inne, trenge rutiner og oppfølging. Den vil trenge rammer og den vil trenge en familie som vet hvilket ansvar som følger med å skaffe seg hund. Ikke bare i julen- men resten av året også. Og jeg som oppdretter trenger å vite at de valpene jeg leverer vil få gode og permanente hjem resten av livet hos deg- at det ikke bare er nå mens Corona herjer- at du har tid til den. Og jeg trenger å vite at du ønsker en valp fra MITT oppdrett- at du har valgt nettopp mitt oppdrett for at jeg vektlegger ting som du er opptatt av. At helsetesting, friske hunder, godt gemytt, registert i NKK etc betyr noe for deg også. At jeg ikke bare er en av ørten oppdrettere du har kontaktet for å høre om ledig valp. Så da begeret var nådd og jeg bare kjente på bunnløs fortvilelse over alle henvendelsene så foreslo Egil at jeg tok en laaang juleferie. Så med autosvar på epost har jeg faktisk ikke vært innom mailen siden en stund før jul- og det kjennes godt på energien. Jeg har ingen valper nå og kullplanene har jeg- men de legges ikke ut før jeg vet mere konkret om når det blir valper. 

Jeg har sett sånn frem til 2021 og håper virkelig at dette året blir bra for alle! At vi etterhvert kan begynne å gå tilbake til en ny hverdag som garantert vil bli annerledes enn den vi kjenner. Jeg ser til utstillingene starter igjen- gleder meg både til å stille egne hunder og samtidig reise rundt og bedømme andre hunder! Og jeg gleder meg til en vår med MASSE nyheter i vente. Gleder meg til huset fylltes med små valpeføtter, gleder meg til gode og lange beagle samtaler med felles oppdrettere og jeg gleder meg SÅ mye til å teffe alle dere som har ventet tålmodig på sin Aviatrix`s valp. Og jeg håper at 2021 blir bra for alle! At alt du drømmer og ønsker går i oppfyllelse! At 2021 blir alt du ønsker!