Del 2: Bur til valpen

Det er to råd jeg pleier å gi mine valpekjøpere- det ene er å lære valpen til å sove i bur og den andre er å ikke vekke en sovende valp.

Fra den dagen man henter valpen hos oppdretter bør man begynne å lære den å være i bur om natten. På denne måten avgrenser man området valpen oppholder seg om natten og skjermer den fra farlige ting som mulighet til å tygge på ledninger etc. I tillegg vil en valp ikke ønske å gjøre ifra seg der den sover (dette er iboende instinker i hunden), og den vil si ifra når den må ut å luftes den første tiden mens den er valp.

En annen fordel med å lære valpen å ligge i bur er at man kan ha den i nærheten av seg om natten og gi den trøst om det trengs ved å legge en hånd inntil buret uten at man faller for fristelsen å løfte valpen opp i sengen og dermed utsette læreprossessen. En valp som har fått smaken på det behagelige og trygge livet nær deg i sengen vil være vanskeligere å overtale til en natt i bur uten høylytte protester. Etterhvert som valpen finner sin plass i buret kan man gradevis forflytte buret til det stedet hvor man ønsker at valpen skal sove om natten- for eksempel i gangen etc.

Når man transporterer hunder i bil skal den den være sikret i bur, og derfor er det en stor fordel om den allerede har lært seg å være i bur om natten.

Men en skal ikke bruke buret for å straffe hunden eller som et sted hvor den skal oppholde seg over lengre tid. Det skal være et område hvor den føler seg trygg og som den etterhvert oppsøker på egenhånd for å slappe av i.

Små valper blir fort oppgiret og må begrenses når man ser at det er behov for det. Da kan det være greit å gi den en "timeout" i buret sånn at den kan få hvile seg litt.

Hvordan tilvenne valpen til buret?
Fra du henter valpen hjem ville jeg startet med å lære den å ligge i bur om natten. Sett buret ved siden av sengen din sånn at du kan legge ned en hånd og gi litt trygghet om det behøves. Du vil også våkne når den gir beskjed om at den må ut og tisse.

Det er lurt å ha et bur stående i det rommet hvor dere oppholder dere sammen med valpen. Når den sovner i fanget ditt er det lurt å legge den ned i buret sånn at den kan fortsette å sove der. Valper som sover er utrolig søte, og det er vanskelig å holde seg fra å løfte dem opp og kose med dem. Men det vil jeg fraråde. Driver du å henter en valp som sover i buret sitt vil du etterhvert få en valp som blir liggende å lytte etter dine fottrinn da de betyr at det er mulighet for at du henter den. Etterhvert blir hunden stresset over å ikke kunne få hvilke i fred. Så mitt råd er å la valpen sove i fred til den våkner av seg selv. Unngå heller ikke å gjøre de gjøremål du pleier som å støvsuge, se på tv etc selv om valpen sover- den lærer seg til de lydene fort og våkner ikke av dem.

I starten vil det være protester fra valpen når den blir plassert i bur, men det er helt normalt. I løpet av kort tid vil den innfinne seg med at buret er en trygg plass hvor den får være i fred og hvile. Men det som er viktig i startfasen er at man ikke henter ut en valp som protesterer- da lærer du den at om jeg bjeffer og lager bråk så kommer de i henter meg. Du belønner dårlig oppførsel. Vent med å hente den ut til den er stille- om det er bare er noen sekunder med stillhet så benytt sjansen da.  Dette gjelder ikke i situasjoner der hunden sier i fra at den skal ut på toalettet om natten foreksempel.