Valp i hus- FAQ

Vi prøver så godt vi kan å forberede valpekjøpere på den første tiden med valp i huset, men det er mye informasjon som man skal ta innover seg. Så derfor har vi laget denne siden hvor vi besvarer spørsmål som ofte går igjen, og håper dere finner informasjonen nyttig.

MAT OG VANN

HVA SPISER VALPEN?
Valpene er vant til å  "Vom & Hundemat" fra de er 4 uker gamle, men den uken de reiser til sine nye hjem blir de foret på tørrfor til valper. (Eukanuba, Royal Canin, Spesific, Hills etc) Tørrforet iblandes med vann før det serveres. Jeg bløter ikke opp foret på forhånd.

HVOR OFTE OG HVOR MYE SKAL JEG FORE VALPEN?

Det anbefales å fore valper 4 ganger om dagen, men jeg har valgt å fore dem 3 ganger om dagen da valpene ikke har villet spise så mye og ofte.

På pakningen med hundefor som jeg sender med står mengde hundemat en valp skal ha pr dag, men min erfaring er at valpene den første tiden ikke spiser så mye som står oppført. La maten stå fremme i 10-15 minutter, og ta skålen bort om valpen ikke vil spise opp alt. Ikke la det stå fremme mat hele dagen- da lærer valpen seg til å små spise gjennom dagen og blir fort matlei.

SØVN

HVOR SOVER VALPEN?

Jeg anbefaler at man anskaffer seg et bur som hunden kan ligge i om natten. Mens valpen har bodd her har den hatt selskap av mor og søsken som har skapt trygge rammer rundt valpen. Derfor er den ikke vant til å være helt alene om natten, og jeg pleier derfor å anbefale at man anskaffer seg seg et bur som hunden kan ligge i om natten.  De første nettene plasseres buret ved siden av sengen slik at man kan legge ned armen om valpen føler seg utrygg. Hensikten med buret er flere:

  • Valpen får "sin" plass hvor den føler seg trygg. Legg gjerne i teppet med kjente lukter som fulgte med når dere hentet valpen.
  • Ved å plassere valpen i buret avgrenses området den kan bevege seg på om natten- slik at man slipper bekymringer for at valpen tygger på ledninger etc.
  • En liten valp vil ikke klare å "holde" seg gjennom natten, og den vil si i fra når den må ut på do. Den ønsker ikke å gjøre ifra seg der den ligger. Ved at den ligger i samme rom som deg i sitt eget bur vil du våkne når den sier ifra om behov for lufting. Lærer valpen seg til å gjøre ifra seg i buret den ligger i- for at den ikke blir luftet ved behov- så vil det gå lengre tid før man får gjort valpen husren.

NÅR KAN VALPEN SOVE PÅ DEN PLASSEN VI HAR PLANLAGT?

Så fort valpen sover greit i buret om natten er det greit å vende den til å sove i det rommet som dere har planer om at den skal sove i. Valpen har da lært seg at soveplassen er i buret så da spiller det mindre rolle hvor buret står. Det er en fordel- om dere fortsatt på lufte valpen i løpet av natten- at dere hører når den sier ifra. Når valpen klarer å holde seg gjennom natten er så er ikke dette noe man lenger trenger å ta hensyn til.
 

AKTIVITET OG RUTINER

NÅR KAN VALPEN BEGYNNE Å VÆRE ALENE HJEMME?

Jeg hadde begynt nå å vende den til å være alene i korte perioder- jo lengre du drøyer med å trene på dette, jo verre blir det for valpen. Så like godt å begynne med det nå mens den er valp. Og har du allerede lært den til å ligge i bur alene om natten så vil den finne trygghet i å ha tilgang på buret om dagen. Mest sannsynlig vil den legge seg der frivillig og vente på at du kommer hjem igjen. Gi den en tørrfisk eller et bein den kan tygge på slik at den har noe å gjøre.  I begynnelsen hadde jeg ikke latt små valper være hjemme alene med fri tilgang på huset- da vil det bli for mye fristelser og farer.