Tenk om......

Jevnt kull....

I et av de første kullene vi oppdrettet, brukte vi en svensk import hanne, og avlsrådet for beagle den gangen ønsket å se valpene da de var 6-7 uker gamle. Jeg husker enda hvor stolt vi var da kullet ble omtalt som «særdeles jevne i størrelse og utseende».  Hvor ofte omtales ikke valpekull som jevne i størrelse og utseende- som om det var noe helt spesielt? «Ja, det må være en dyktig avlstispe siden valpene er så jevne». 

Som oppdretter skal man aldri være tilfreds- det vil alltid være egenskaper eller kvaliteter som kan forbedres. Mål man må strekke seg etter. Dessverre er det alt for mange som ser seg blinde på egne hunder og eget oppdrett, og er tilfreds med de resultater de oppnår. Er man tilfreds, vil man aldri stille seg kritisk og undrende og heller ikke lære mer. Og uten kunnskap og læring er det ingen fremgang.

Målsettingen med avl er alltid å skape bedre individer enn avlsdyrene, og motivasjonen ligger i håpet om å avle fremragende hunder. Det ligger mye tid og planlegging bak et kull, og en håper at det i det minste skal være en lovende valp. Så et jevnt kull hvor ingen skiller seg ut, er en skuffelse for oss som oppdrettere.  Misforstå meg rett- valpene som blir født er alltid like ønsket og de blir utmerket familiehunder som kan gjøre det svært bra både på skogen og i utstillingsringen. Men de mangler det lille ekstra, som gjør at deres egenskaper er verdt å ta vare på i videre avl. Og det er ikke sånn at alle beagler som blir født bør avles på.

Vårt hovedansvar som oppdrettere ligger hos rasen, og det er av hensyn til rasen at man velger ut de mest lovende valpene og plasserer dem der hvor de blir drevet frem.  De andre valpene blir lykkelige familiemedlemmer som utelukkes fra videre avl. Hadde ansvaret ligget i å sørge for at det ble født flere beagler generelt, så ville det ikke være behov for å premiere dem på utstilling eller jakt, og heller ikke behov for mer kunnskap. Det ville være nok at de var beagler.

Uansett hvor mye en skulle ønske det, så er det ikke slik at alle valper i et kull er av lik kvalitet.  Grunnen til at de blir fremstilt slik er utelukkende for å selge flere valper. «Ja, du har siste valget på valp, men det er ingen fare- valpene er så jevne og like at jeg har problemer med å skille dem fra hverandre» Med andre ord- uansett hvilken valp du velger så blir du fornøyd.  "Gratulere, du har kjøpt deg en «beagle»! Men om målsettingen din er å skaffe deg en avlstispe eller utstillingshund, vil du da være fornøyd med å nøye deg med bare en «beagle»? Du stiller jo krav til alt annet du anskaffer, så hvorfor ikke det når du kjøper en hund du skal ha glede av de neste 10-15 årene?

"Jeg skulle hatt en bukse!
Noe spesiell type du er på jakt etter?
Nei, jeg er fornøyd med bare en bukse."

Mvh Janne