Fat Beagles

Møt "Kale Chips"- beaglen som veide 39 kg og hadde problemer med å gå. Eieren til Kale hadde hukommelse problemer som resulterte i at hunden fikk mer mat enn den skulle. Han ble reddet av et dyreshelter og satt på diett og mosjon- og et år senere har han nådd normal vekt og er en glad og aktiv beagle igjen. 

Eksemplet på Kale Chips er ekstremt og heldigvis er det langt mellom beagler som er så ekstremt overvektige, men dessverre er det mange beagler som holdes i godt hold. 

For ikke lenge siden dukket det opp et bilde av en Aviatrix beagle på instagram som var så overvektig at det fikk meg til å grine. Jeg har sett denne hunden på sitt beste- slik en beagle skal være- og bildet av den nå var bare sånn et trist syn! Her snakker vi ikke om en kilo eller to for mye- her snakker vi om en FEIT beagle. Og det som gjør det ekstra trist er at dette er resulatet av misforstått kjærlighet til hunden. At man gir den ekstra godbiter eller mat for den liker det eller at den blir så glad når man gjør det. Vel- det er en beagle- klart at den blir glad for mat. Men den ekstra vekten gjør den utsatt for:

  • Diabetes
  • Hudproblemer
  • Leddproblemer
  • Nyresykdommer
  • Enkelte kreftsykdommer
  • Leverproblemer
  • Beveglighetsproblemer som følge av belastning på ledd og rygg
  • Høyt blodtrykk
  • Hjerte og kar sykdommer
  • I tillegg forkortet det levetiden til hunden.
Dessverre er det med vekten på hunder et vanskelig og betent tema å ta opp- mange hundeeiere tar det fornærmende opp om man bemerker at hunden er i "godt hold". Litt som "du kan si hva du vil om kona, men et skjevt ord om hunden så..."  Og om man likevel adresserer problemet, så er det svært sjelden at noen innrømmer at hunden er tykk. Oftest griper man etter unnskyldinger. Det siste opplevde jeg selv å gjøre i helgen da jeg stilte Tilly på utstilling- hun fikk bemerkning av dommeren at hun ble stilt i noe høyt hold og det gav seg utslag i premiegraden hennes. Og jeg tok meg selv i å unnskylde henne- skyldte på at det er coronatid og at hun er så vanskelig å holde i riktig vekt. Unnskyldninger, unnskyldinger, unnskyldinger. Sannheten er at Tilly er 1-2 kg for tung for øyeblikket og det er ingen andre sin feil enn meg som har gitt henne for mye mat i forhold til aktivitet. Jaktsesongen er over og jeg skulle begrenset mengden med mat, men jeg har utsatt det. Vel for å si det sånn så ble den tankevekker og Tilly ble satt på slankekur samme dag. 

Men det er vanskelig å gi råd når man må unngå å fornærme noen eller når unnskyldningene kommer på løpende bånd. Lav forbrenning, stoffskifteproblemer, alltid sulten, får så lite mat, men er et mirakel som likevel går opp i vekt... Ja unnskyldningene er endeløse, men løsningen er så enkel! GI DEN MINDRE MAT!

Uansett hva unnskyldningen er- INGEN beagle er så spesielle. Er hunden for tykk, så er det ditt ansvar å ta tak i det. Løsningen er såre enkel- opp med aktiviteten og ned med mengden mat. Hadde det vært like enkelt for folk som det er med hunder så hadde vi ikke hatt noe problemer med overvekt blant mennesker. Hunden spiser det du gir den og den blir et resultat av det du forer den med. 

Om hunden har en sykdom som gjør at den må gå på medisiner som gjør at den går opp i vekt så betyr ikke det at hunden skal holdes i høyere vekt. Nei- det betyr bare at du som eier må være ekstra oppmerksom på hva du gir hunden sånn at den ikke går opp i vekt. Overvekt byr på helseproblemer og istedenfor at at man behandler en ting, så kan det føre til at andre ting oppstår som følge av det.  

Nei, den får nesten ingen ting mat og likevel går den opp i vekt! Da bør du tenke gjennom hva den får av andre ting gjennom dagen- godbiter og matrester etc. Ofte glemmer man at den får andre ting i tillegg til hundematen. En liten kjeks for en hund tilsvarer en hamburger for oss- og når det blir flere slike ting gjennom dagen så blir energi inntaket betydelig høyere enn den lille koppen med hundemat. 

De fleste beagler er glad i mat og takker aldri nei til en mulighet for mat. Og de er kjent for å utnytte alle midler i sin jakt på mat- alle kjenner vel de triste øynene som stirrer intenst på deg mens du prøver å spise i fred. Og her i huset trenger man aldri å bekymre seg for smuler som faller på gulvet- det tar beaglene hånd om på sine faste "støvsuger" runde. Så jeg vet at det kan være vanskelig å skulle "slanke" en beagle. 

Hawana er et godt eksempel- hun har alltid vært beaglen som la på seg bare man viste bilde av et måltid. Og når jeg kuttet ned på mengde mat så endte hun alltid opp med å spise ting hun ikke burde- og listen med ting som kunne spises ble med årene veldig lang. Vi forer med Vom og hundemat og normalt gir jeg 180-200 gr to ganger pr dag til beaglene. Men med Hawana så holdt det med 90 gram to gange pr dag og det sier seg selv at den mengden ikke mettet særlig i magen hennes. Så vi endte opp med å bytte for på henne og fore henne med "Eukanuba Daily Care Overweight" og det har fungert utmerket. Hun føler seg ikke sulten lenger og klare å holde ideal vekten gjennom hele året. Hun har gått på dette foret i flere år og vi merker ingen forskjell på pelskvalitet etc. Men om man startet opp hunden på et vektfor så må man fore på dette en stund for at hunden skal få fullt opptak- det sies at det tar 3-4 måneder ved for bytte før hunden  har optimalt opptak. Dette gjelder alle for og ikke spesielt vekt for. I denne perioden vil man kunne merke at hunden mister mer hår eller at glansen ikke er like glansfull som tidligere. Dette vil rette seg når hunden får fullt opptak på foret.  

De eneste beaglene som ALDRI blir satt på slankekur eller diettfor er valper- valper skal være lubne og gode og for utviklingen av kroppen deres er det bedre at de er litt lubne enn at de er tynne. Bare nevner det sånn at ingen skal sette valpen på et diett for!

For noen kan det også være vanskelig å se om hunden er tykk, tynn eller normal i holdet. Det spørres ofte på beagle forum om hva beaglen skal veie eller hva andres beagler veier. Normal vekten for beagle tisper er 10-14 kg og hanner er det 12-16 kg. Men ikke heng deg så mye opp i hva andre veier- lær deg hva din hund skal veie ved å se på den og så veie den. Se på den ovenfra- det forteller deg mye om hvilken kondisjon hunden er i. Det skal være en liten innsving etter brystkassen- da er det ideelt. På bildet under ser du hvordan du kan se om hunden er tynn eller tykk. 

The dog waddled as far as she could go,
And she was quite fat as anyone would know.
She was so round she'd trip and roll,
Past the couch and into a little toy troll.

She'd wag her tail and no one could see,
If it were even moving towards me!
She'd bark as best as she could,
And I really don't think she should.

Then Gramma, proud owner of fat little dog,
Fed her more treats that made her look like a log!
Days would come and days would go,
And we waited for the dog to pop you know!

One day poor Gramma fell fast asleep,
And the dog laid down on the sheep.
But the sheep was nothing more than hair,
And she rolled and cut of Gramma's air!

So what lesson did Gramma learn in her head?
To not let the dog on the bed!