Etablere lederskap

Et av de beste rådet jeg kan gi mine valpekjøpere er å etablere lederskap ovenfor det nye familiemedlemmet. Gjennom årene har jeg erfart at det er noen som tror at lederskap er en rolle man får og ikke noe en må gjøre seg fortjent til. Og når eventuelle problemer oppstår så ser man i retning av hunden og ikke på sin egen rolle.

Det er gjennom de små tingene i hverdagen man enklest etablerer lederskap. Som at man lærer hunden at den må vente på maten. Det gjøres enkelt med at man ta med seg matskålen og holder en hånd foran hunden slik at den ikke når maten mens man sier kommandoen man ønsker å bruke. Her  bruker vi kommandoen "vent". Når hunden roer seg så sier man "Ja" og lar hunden spise i fred. Med foring av valper 2-4 ganger pr dag så sier det seg selv at denne kommandoen lærer den fort. Den samme metoden bruker vi på ut og inn av hundebur, dører, hundegård etc.

Når jeg skal på tur med hundene ønsker jeg at de er med meg og ikke omvendt. Jeg orker ikke henge i "strikken" etter en eller flere pesende hunder mens armen min gradevis blir lengre og lengre.Og også her blir kommandoen "vent" hyppig brukt. I tillegg bruker jeg kommandoen "rolig"- som betyr at tempo settes ned. Lukter det godt eller de blir ivrig er det greit å kunne minne dem på å roe tempoet.

Jeg bruker ikke mange kommandoer på mine hunder- men jeg har noen få som jeg bruker hele tiden og som er enkle å huske på for både hund og ikke minst eier. Litt av hensikten forsvinner om man må tenke seg om hvilken kommando en bruker eller om kommandoen ikke er den samme fra gang til gang. Og jeg passer på å bruke korte ord: "JA, NEI, VENT, BLI, STÅ, ROLIG, DEKK, KOM HIT".  Korte ord blir mer tydelige uansett hvilken sinnstemning du er i.

Jeg lærte på et kurs for noen år siden at kvinner ofte må være tydeligere i sitt språk enn menn for å komme igjennom med samme effekt. Og vi burde velge kommandoer med "T" for da ble det mer tydelig hva vi mente- så i steden for å si "STILLE" skulle man si "TYST".

I begynnelsen kan det være lurt å begynne med noen få kommandoer, og når disse er innarbeidet hos hunden så kan man tilføye flere. Er det flere som har ansvar for hunden- så bli enig om hvilke kommandoer og hva som er viktig at hunden kan, sånn at man er enig før man begynner med dressuren. Det er mange fine bøker på markede hvor man kan lære ulike fremgangsmetoder- velg den metoden som passer best til deg og prøv deg frem. Her i huset har vi valgt å plukke litt fra ulike metoder, og funnet et system som passer for oss.

Vi anbefaler også å ta dressurkurs med valpen- der får dere gode råd og oppfølging. Uansett metode og fremgangsmåte så er det viktigste at du og hunden er enige om hvem som er "sjefen" i huset. Lykke til!