Medaljens bakside....

For noen uker siden hadde jeg en henvendelse fra en som ønsket å kjøpe en leveringsklar beaglevalp. Det er ikke ofte jeg har leveringsklare valper som ledige, og forklarte han at de fleste valper- med unntak av de jeg holder igjen selv for se hvordan de utvikler seg- drar til familier som har stått på venteliste til valp en stund. Dette åpnet opp for flere spørsmål knyttet til rasens popularitet, hvor mange hunder jeg hadde- og etterhvert skjønte jeg hvor dette bar hen. "Det er vel gode penger å drive med oppdrett..." Og det første jeg tenkte var at om det er de "store" pengene som driver deg til å bli oppdretter så blir du ikke gammel i denne bransjen.

For tiden har jeg et valpekull som er det perfekte eksemplet på at livet som oppdretter er langt fra glamour og rikdom- og som har fått meg til å rive meg i håret av fortvilelse mange ganger. Det har til og med fått meg til å vurdere om jeg i det hele tatt orker å fortsette med dette fremover. Tispa er en frisk og trivelig hund som fungerer utmerket i både skogen, i utstillingsringen og som familiehund. Jeg hadde i god tid før løpetid inntraff planlagt og avtalt bruk av hannhund. Så når løpetid startet ble det tatt flere blodprøver (progesteron) som ble sendt med post over natt til Oslo for analyse for å vite nøyaktig tidspunkt for parring. Det ble nok en tur til veterinær for ormtablett og stempel i passet før turen gikk til Sverige- en kjøretur som tar 11-12 timer hver vei. Det ble en vellykket turen og vi dro hjem igjen for å telle ned på dager til valpene skulle ankomme. Underveis ble det tur til veterinær for ultralyd der vi så flere valper. På dag 54 tok vi røntgen og så bare to valper. Veterinæren mente at bilde kanskje ble tatt for tidlig da hun mente at det måtte være flere valper, så vi tok et nytt bilde på dag 60. Også dette bildet viste 2 valper. Fødselen nærmet seg, tispa gikk igang med med oppblokking og alt gikk etter planen frem til kl 20.30 på en fredags kveld. Da kom det masse mørkegrønn væske- som er tegn på at morkaken har løsnet og at man har begrenset med tid å få ut valpen på. Så da gikk turen til veterinær som prøvde på alle måter å få ut valpen uten hell, og det hele endte med keisersnitt og 2 levende valper.

Tispa tok morsrollen på strak arm og var en omsorgsfull mamma for sine små, men den ene valpen slet med å suge vakuum og en stund lurte jeg på om noe var galt med den. Så for å være sikker på at den fikk nok næring ble den tilleggsfort hver 4 time og lagt på puppen til mor hver 4 time- så hver andre time gjennom døgnet var jeg våken for å se til at valpen fikk i seg nok næring. Etterhvert fant valpen ut hvordan den skulle suge vakuum selv og jeg kunne gå tilbake til "normalen" igjen.

Lørdag uken etter hadde mor gravd opp teppet i valpekassen og den ene valpen hadde mest sannsynlig blitt liggende under teppet slik at mor hadde fått lagt seg på den ved et uhell. Da jeg fant den var det fortsatt liv i den, men den var ganske kald og hadde lite reflekser. Så vi jobbet med den for å få gang blodsirkulasjonen, gav den glukose, injeksjoner med intravenøs væske etc- og etterhvert fikk vi gang på den. Men den hadde fått innvendige skader- og følelsen man får når man ser det renner blod ut av munnen på en liten valp som var en frisk og aktiv liten fyr for noen timer siden kan bare ikke beskrives. Smerten og redslen som kommer til uttrykk gjennom små skrik blir sittende i ryggmargen i mange dager. Og lettelsen og sorgen man kjenner når valpen sovner inn.  Hvordan kan man "forklarer" eller beroliger tispa som leter etter valpen i dagevis og gir verbalt uttrykk for den sorgen også hun kjenner på. Det er da man stiller spørsmål om dette virkelig er verdt det! Jeg har gått noen runder med meg selv denne helgen og latt tårene renne i fortvilelse over det som har skjedd, men gradevis så husker man alle oppturene og gledene denne fantastiske rasen gir meg og man får pågangsmot til å fortsette. Men man vet at denne valpen alltid vil bli husket og at at minnen om det som skjedde vil følge en ved alle valpekull som blir født fremover- akkurat som minnene av de andre valpene som døde før, under eller etter fødsel gjør.

Jeg har beholdt to valper fra kullet til Panda- de er 12 uker gamle og veldig aktive krabater som krever litt oppmerksomhet. De vil gjerne være med der tingene skjer og protestene er ofte høylytte når ting ikke går som de ønsker. De var inne i peisestua da dette hente, og gjennom de 3-4 timene vi jobbet med valpen så var det som de forstod alvoret i det som skjedde. For de satt rolig ved grinden og så på oss hele tiden uten å lage en lyd. Og når tårene mine rant i fortvilelse etterpå var det to små valper som fanget dem opp og prøvde å trøste på ekte beagle vis med å overøse meg med beaglekisses.

De "store" pengene i oppdrettet har jeg aldri sett noe til- og hadde det vært det som var målet hadde jeg funnet meg noe annet å holde på med. Men det er få ting i livet som kan måle seg med den gleden små valper kan gi, følelsen av å begrave et tårevått ansikt ned i varm valpepels eller latteren de får frem med all sin kjærlighet og kreativitet. Det er da man kjenner på den virkelige "rikdommen" et oppdrett gir.