Tenk om......

Fra tid til annen har jeg tenkt at jeg skulle hatt en blogg hvor jeg kunne belyst ulike temaer som opptar meg, men så har realiteten meldt seg og jeg har innsett at jeg ikke har anledning til å følge opp en blogg med daglige innlegg. Så i stedenfor blogg, har jeg valgt å lage en side her hvor jeg får mulighet til skrive om ulike teamer som opptar meg- selvfølgelig hunderelatert.

Som sagt skriver jeg om temaer som opptar meg og jeg har ikke til hensikt å henge ut/sverte andre oppdrettere eller hunder- så om noen føler seg truffet så beklager jeg det. Jeg setter også pris på innspill på innleggene- kanskje ser du annerledes på temaet enn jeg og da har jeg muligheten til å lære ny ting.

Mvh Janne

Support livet ut....

Jeg er medlem av flere beagleforum på facebook- deriblant noen norske og den siste tiden har det vært flere innlegg hvor uerfarne beagle eiere spør om råd. Og det som sjokkerer meg er hvor fort man blir "ekspert" på alle områder.

I den ene tråden jeg leste var det en som hadde en beagle med beaglehoste og han lurte på om det var andre som hadde opplevd det samme. For de som ikke vet det er beagle hoste eller "reverse sneezing" veldig vanlig hos beagle og helt ufarlig. Men i det var ikke lenge før "ekspertuttalelsene" kom med spådommer om nesemidd, allergi, ormekur og  det som verre var med oppfordring til å oppsøke veterinær. De fleste har jobbet på veterinærkontor som telefon sekretær eller i skranken og har sin ekspert kunnskap derfra. Vel jeg er utdannet psykiatrisk sykepleier og har jobbet på sykehus, men det betyr ikke at jeg kan utføre operasjoner eller stille diagnoser...

Videre var det en tråd om råd vedrørende foring under jaktsesongen og hvorvidt man skal fore 1 eller 2 ganger om dagen. Også der var "ekspertene" fort på banen med advarsler om magedreining og det som verre er om hunden ble foret to ganger om dagen. Magedreining er vel ikke et vanlig problem hos beagle- det er vel andre raser som er mer utsatt for det en beaglen. Og det er andre måter man kan ta hensyn til ved foring enn å unnlate å gi mat. Kunnskap om hvor lang tid det tar å fordøye maten, oppbløtet mat etc. For om man har kunnskap om hvilken påkjenning en full jaktdag- for ikke snakke om en full jaktsesong- har på hunden, så er man også opptatt av å gi hunden det beste grunnlaget for å kunne yte optimalt. Og det har vært litt utvikling siden "gamle kara" ikke foret hundene før jakta slik at de skulle være mer ivrig etter å jage haren. "Sulten hund jager best"- vel det er en stund siden den holdt stikk.

Og man holder seg ikke bare til helse og foring- men deler gledelig rundt seg med råd om oppdragelse av hunder man aldri har møtt eller har et forhold til. Min personlige favoritt er rådene som går på vise hvem som er sjefen i huset, og dette kan man vistnok benytte i hvilken som helst problemstilling enten det er innbilt svangerskap eller seperasjonsangst. Man bare knurrer, flekker tenner og biter hunden over snuten og vips så er problemene løst. Vel jeg er skeptisk og tror at lederskap blir etablert på en annen måte.

Facebook er kjekt og man får tilgang til mye informasjon, men vær kritisk og tenk over hvilken bakgrunn de som gir rådene har. Velg deg en mentor eller en oppdretter du har tillit til og henvend deg der for spørsmålene som melder seg. Din oppdretter har grundig kunnskap om linjene bak hunden din og kan gi deg den informasjonen du trenger. Har du for eksempel en tispe med innbilt svangerskap som vanligvis er verdens snilleste,men som plutselig viser aggressive tegn nå- så snakk med oppdretter. Kanskje mor til tispa var likedan eller kanskje det kommer fra farsiden. Dermed trenger du ikke lure på hva som er galt. De kan også gi deg råd og veiledning om hva du bør gjøre.

Kjøp av hund omfattes av kjøpsloven, og dette gjelder i 5 år- så hver oppdretter har et stort ansvar ovenfor de valpene de selger. Jeg pleier å si at det følger livslang support på valpene, og jeg oppfordrer alle våre valpekjøpere til å kontakte oss dersom det dukker opp problemer med hunden underveis. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og foretrekker at vi blir kontaktet fremfor at disse spørsmålene blir lagt ut på diverse forum der det er fritt fram for "ekspertene".

Når man anskaffer seg hund tror man at man kan ALT, men etter som man får mer erfaring og har hatt flere hunder merker man at det er mye en ikke kan. En lærer så lenge en lever, og er åpen for ny lærdom...

Mvh Janne