Tenk om......

Fra tid til annen har jeg tenkt at jeg skulle hatt en blogg hvor jeg kunne belyst ulike temaer som opptar meg, men så har realiteten meldt seg og jeg har innsett at jeg ikke har anledning til å følge opp en blogg med daglige innlegg. Så i stedenfor blogg, har jeg valgt å lage en side her hvor jeg får mulighet til skrive om ulike teamer som opptar meg- selvfølgelig hunderelatert.

Som sagt skriver jeg om temaer som opptar meg og jeg har ikke til hensikt å henge ut/sverte andre oppdrettere eller hunder- så om noen føler seg truffet så beklager jeg det. Jeg setter også pris på innspill på innleggene- kanskje ser du annerledes på temaet enn jeg og da har jeg muligheten til å lære ny ting.

Mvh Janne

Den mest lovende....

Det ligger mye arbeid bak et valpekull, og forventningene er alltid store. Noen ganger innfrir de, og man får en eller to valper i kullet som er lovende- andre ganger må man innse at kombinasjonen ikke var vellykket. For målsettingen for oppdretter er alltid å avle bedre avkom enn foreldrene. Man vil gå fremover med avlen, og ikke tilbake.

Hvor mye en skulle ønske det så er ikke eksteriøret hos alle valpene i et kull av samme kvalitet, og derfor ser jeg etter de mest lovende. De som man tror kan bli bedre enn foreldredyrene. Men det vil ikke si at de andre valpene i kullet er dårlige, men at de har de samme kvalitetene som foreldrene og derfor ikke gir noe ekstra til rasen. For det er det "lille ekstra" man er på jakt etter for å bringe rasen fremover.

I hvert kull vi avler ser vi etter de mest lovende valpene, og vi beholder dem litt lengre for å se hvordan de utvikler seg. 8 uker er for kort tid til å se hvordan valpen blir, og derfor forbeholder vi oss retten til å ha valpene frem til de er 12 uker dersom vi er i tvil om hvordan valpen vil utvikle seg.

Selv de mest lovende valpene innfrir ikke alltid forventningene når de vokser til. Og det er her utfordringen til en oppdretter ligger- det er så fort gjort å bli kennelblind og bare se de gode kvalitetene eller legge til kvaliteter man håper kommer når valpen blir eldre. Og har man først avlet frem et valpekull, beholdt en lovende valp, sette den vokse til og drevet den frem til champion- ja så bør man jo avle på den også. Selv om den ikke tilfører rasens noen ting. For det er jo tross alt en champion! Eller er det sånn?

Oppdretters ansvar ligger hos rasen, og målsettingen er ikke å avle flere hunder som kan benyttes i fremtidig avl. Men å avle bedre hunder som kan føre rasen fremover.

Mvh Janne