Oppdretter du Pocket beagle?

Jevnlig får jeg henvendelser fra folk som ønsker å kjøpe en Pocket beagle og som lurer på om jeg oppdretter slike eller om jeg vet om andre oppdrettere som gjør det. Og selv om jeg sikkert kunne brukt tiden til andre og mer fornuftige ting- så besvarer jeg alltid disse henvendelsene fordi jeg synes det er viktig å opplyse folk om at pocket beagle ikke lengre eksisterer.

Pocket beagle har sin plass i beaglens historikk og er blitt grundig beskrevet både i måten de jaktet med dem på og som dronning Elisabeths kjæledyr, men den siste pocket beaglen- Mr Daglish sin tispe- døde i 1935. Men googler man "Pocket beagle", "Tea cup beagle" eller "Miniatyr beagle" vil man få utallige treff og med første øyekast ser det ut til at denne varianten lever i beste velgående. Så da burde det være en enkel sak å få tak i en "Pocket beagle" skulle man tro....

Beaglen som rase har sin opprinnelse i England og derfor er det den engelske kennel klubben og den engelske beagle klubben som har ansvaret for utarbeidelse av rasen standard. Kennel klubber underlagt FCI forplikter seg til å følge denne rasestandarden. I rasestandarden står det at beagle har en ønsket høyde på 33 til 40 cm. Så når hunder stilles på utstillinger rundt om i Europa er det rasestandarden dommerne tar utgangspunkt i når de bedømmer rasen. 

USA har sin egen kennel klub og de følger andre retningslinjer enn for eksempel Norsk Kennel Klub som er underlagt FCI. I USA har de derfor utarbeidet sin egen rasestandard på beagle og de har delt rasen inn i to varianter- 13 og 15 inch.(33,1 cm og 38,1 cm). I USA vil beaglen være av mindre størrelse enn den europeiske beaglen er. Hunder som er større enn 13 eller 15 inch selges som "pets" eller dersom de har et lovende eksteriør så selges til de til Europa som utstilling og avls hunder. 

Uavhengig av hvilken kennel klubb man har tilhørighet til så er man som oppdretter forpliktet til å følge kennel klubbens retningslinjer- og man skal avle frem hunder som ivaretar rasestandarden på best mulig måte. Derfor er det ingen seriøse oppdrettere som avler bevisst på egenskaper som faller utenfor rasestandarden. Det som står i rasestandarden er det som skiller rasen fra andre raser og det som gjør beagle til nettopp beagle.  

Verken FCI, Den Engelske Kennel Klubben eller den Amerikanske Kennel klubben anerkjenner "Pocket beagle" som en egen rase eller variant av rasen. Er det en renraset hund vil den bli ansett som en beagle og det er også dette som vil fremgå i stamtavlen. 

Jeg kan på en måte skjønen at det hadde vært fint om det fantes en miniatyr utgave av rasen. En komplett beagle som bare var litt mindre enn de vanlige beaglene. Og jeg antar at det er denne illusjonen som driver de fleste som søker etter "Pocket beagle". 

De som driver oppdrett av 13 inch beagler i USA kan fortelle inngående om vanskeligheten med å avle frem gode hunder når størrelsen går ned. Det er lagt mellom de gode hundene som har ivaretatt rasens særpreg og kan bevege seg skikkelig. Ofte går egenskaper tapt når de blir mindre. Det er heller ikke slik at det blir født kull der alle valpene er 13 inch- som med alt annet er det også variasjoner i størrelse på disse kullene. Avl er ikke enkelt og forfedrenes arv vil alltid spille inn. 

Marked og etterspørsel gir alltid rom for useriøse aktører og derfor er sjansen stor for at man ikke får det man tror man kjøper når man søker etter "Pocket beagle". Folk er villig til å betale mer for noe som er "eksklusivt og vanskelig å få tak i- og dermed går prisene opp og flere ser muligheten i "lett tjente penger". Og når avlen er både vanskelig og tidkrevene så tyr man gjerne til snarveier for å nå målet om å avle frem små hunder. 

Ikke sjelden blir andre raser blandet inn og valpene solgt som "ekte" pocket beagler. På bildet ses en såkalt "pocket beagle" som er tilsalgs i USA. Det forventes at den vil veie rundt 6,8 kg som voksen. En ting er størrelsen, men det er vel ingenting med denne valpen som minner om en beagle! For det første er den merle farget- en fargevariant man ikke finner hos beagle, men hos raser som dasch, collie, welsh corgie etc. I tillegg har valpen blå øyne, korte og høyt ansatte ører og en snipete snute.  Hadde man vist dette bildet til beagle oppdrettere verden rundt er det svært få- om noen- som hadde gjettet på at dette var en beagle.

Et annet eksempel er denne lille "Pocket beaglen" som er "Brindle" farget- helle ikke det en fargevariant som tilhører beaglerasen. Den finner man hos drever, bokser, welsh corgi og dachs. Heller ikke denne hunden ligner særlig på beagle- og det er ikke slik at jeg har sittet og funnet frem til bilder av de hundene som ligner minst på beagle. Dette er bilder som er hentet frem fra hjemmesider til oppdrettere av såkalt "pocket beagle" og som er til salgs nå. 

Vist er det en søt liten hund, men hvorfor betale ekstra for en hund som helt tydelig ikke er renraset bare fordi en ukjent person har kalt den "pocket beagle". Setter jeg mercedes logoen på en lada vil det fremdeles ikke være en mercedes. Så enkelt er det. 

Er målet å kjøpe seg en liten beagle pleier jeg å anbefale å se til USA der de har- som tidligere nevnt- to størrelse varianter og kontakte anerkjente oppdrettere. Hunden som er avbildet til høyre er en Amerikansk champion på 13 Inch. Det er ikke vanskelig å se at dette er en flott beagle som har beholdt rasens særpreg tiltross for at den er mindre i størrelse. Men man ser også at dette ikke er en miniatyr rase som man kan putte i en veske og bære rundt.