Fargevariasjon hos Beagle

I følge rasestandarden for beagle er alle "hound" farger godkjent, med unntak av leverfarge. I tillegg skal beaglen ha hvit halespiss. De fleste forbinder beaglen med tricolor- det vil si sort, hvit og brun. Men det finnes et hav av fargevarianter, og under kan du lese om og se bilder av noen av de ulike farge kombinasjonene.

Leverfarget, Bicolor, Blå farget og vanlig tricolor.

Blå beagler og Tricolor beagle

En "vanlig" tricolor, to tofarget og en blue tricolor.

Leverfarget beagle og Tricolor Beagle

Om du trykker på bildene blir de større.

Pied farget beagle

Tricolor

De trefargede beaglene er vanligvis sort, brun (tan) og hvit. Det sorte kan varierer fra skinnende sort- som holder fargen selv om hunden blir eldre- eller den kan blekne ettersom hunder blir gammel. Det brune kan variere fra nesten rødt til svakt brun (tan). Den hvite fargen vil være ren hvit, med mindre hunden er en mottle. Da vil hvitfargen være mer kremfarget.

 

En annen form for trefarget beagle er blue (blå), brun(tan) og hvit. Blåfargen oppstår pga av et gen som "fortynner"/lysner sort fargen slik at den blir mer blå, og brunfargen blir mer lysebrun/blakk. Blåfargen kan mest korrekt beskrives som gråfargen til Grand Danois / great dane.

 

Tricolor valper blir født sort og hvite, med noen brune markeringer nær øynene, ørene og under halefeste, mens tricolorvalper fra blue (BLÅ), brun og hvit er født blå og hvite med de samme markeringene rund øyne, øre og halefeste som en "vanlig" tricolor beagle.

Shaded eller Faded Tricolor

Shaded eller Faded tricolor beagle har en mindre markert svart sadel enn en dominant tricolor. Sadelen består av sorte og brune hår som glir mer jevnt over med den øvrige tanfargen. Tisper med faded/shaded tricolor fremstår oftere mer sorte i sadelen ved pelsskifte.

Beagler med Shaded eller Faded tricolor er hovedsakelig sorte og hvite med tan tegninger når de blir født. Etter som de blir eldre blir sortfargen mer gradert. Under ses bilde av Pocket som valp og som voksen.

På bildet ses Absolutely Spotless Zagadka som ble historisk da hun ble kåret til "Århundrets Champion" av FCI.
 

Pocket ved 8 ukers alder.

Pocket som voksen

Europavinner 2015: Absolutely Spotless Zeus.

Open/Broken Tricolor

Open/Broken Tricolor ser vi ofte i beagler i Skandinavia. Den tradisjonelle sorte sadelen er delt opp i store eller små felt med farger.

Blå Tricolor

Blå Tricolor er en sjelden fargevariasjon her i Norden. Det ble for noen år tilbake født en blå valp i Sverige, og det har vært noen blå beagler i Finland.

Tofarget/Bicolor

Tofargede eller bicolors har de to fargende brun og hvit, kalt lemon(Gul), tan(Brun) eller red(rød) avhengig av tettheten i pigmentene i pelsen. Noen beagler har en fyldig brunfarge og blir kalt orange.

 

Valpene er født hvite med krem fargede markeringer som mørkner ettersom valpen blir eldre. Det kan være vanskelig å gjette hvilken farge valpen vil få som voksen mens den enda er valp. Lemon fargede beagler ser hvite ut når de er født og nesepigmenten er den mørkeste av de tre.

 

Vanligvis er det slik at jo lysere hunden er, jo mørkere er nesepigmentene, men beagler med red(rød)/hvite gener kan ikke ha sort eller mørk nese. Tisper kan til og med forandre nesepigmentene etter som deres hormon syklus er.

Red/Rød og Hvit farget.

Lemon farget.

Lemon farget med mørk nese.

Tan og Hvit farget.

Tan og Hvit med "kjøttfarget" nese.

Helhvit

Helhvite beagler er svært uvanlig, men det er likevel en fullt lovlig farge i rasen. I noen raser er mangel på ørepigmenter sett på som et tegn på døvhet, men dette er ikke vanlig hos beaglen.

Piedfarget

De ulike typene av pied fargede er; Lemonpied, harepied og badgerpied (dach lignende). De fleste av dem er harepied. På beagler som er pied har hårstrående forskjellig farge mens tuppen er sort.

 

Dette skyldes agouti genet. Variasjonen av pied kan være fra en stripe på ryggen til hele siden av kroppen. Harepied valper ser like ut som brun(Tan) og hvite valper, men de er født med mørkere øye kanter.

 

Den letteste måten å skille pied fra andre fargevarianter er på den typiske nesen til pied beagler. Kantene er mørk mens midten er lysere, noen kaller det "butterfly" nese/ Sommerfugl nese.

Harepied farget.

Mottlefarget

Mottle fargede pleide å være fargen pack beaglene hadde, og som show beaglene ikke hadde. Noen britiske oppdrettere ønsket å ta vare på denne fargevarianten og tilføre den til showbeaglene. David Nicolson fra kennelen "Sabinhay" i England, er kjent for sine mottle fargede showhunder.

 

En mottle beagle har små prikker/tics på de hvite området i pelsen. Det hvite på en mottle er aldri helt hvitt, men mer blekfarget krem. Mottle fargende er kalt etter orginalfargene- der av lemon-mottle, tan-mottle, red(rød)-mottle, harepied-mottle, tricolor-mottle og blue(blå) mottle.

 

Dersom du er i tvil om en beagle valp er mottle- så kan du sjekke pigmentene under potene. Pigmentene starter på kanten av poten og vil se ut som ringer senere. En tricolor valp vil ha rosa poter når den er valp.

Mottle farget.

Mottle farget.

Leverfarget (Ikke godkjent farge)

Leverfarge er ikke tillatt farge iflg FCI's standard.Hundene er trefarget, der den svarte fargen er byttet ut med leverbrun, i kombinasjon med tan og hvit. I de tilfeller der hunden er lys trefarget uten markert svart sadel, er det vanskelig å oppdage, da hunder med denne fargen vil se tilnærmet 2-farget ut, tan & hvit med bare litt leverbrun i hårspissene. Imidlertid er det sikreste tegn på leverfarge, de stikkende ravgule øynene, og nesebrusk med leverbrunt- om ikke på hele nesebrusken, så på ytterkantene.

 

En trefarget beagle med sort/tan/hvit har sort nesebrusk. Tofargede beagler, gul/hvite- rød/hvite, kan genetisk sett ikke har sort nesebrusk. Den kan variere fra kjøttfarget (om vinteren) til mørk, men ikke svart på sommeren. Tofargede beagler har normalt mørk øynefarge.

 

En leverfarget valp har tan tegningene som tricolor(Sort, Brun og Hvit) valpene har, men er i tillegg brun der tricolor er sorte.

Her i Norge er leverfarget beagler en sjeldenhet. Det ble i 2014 født en leverfarget tispe, og før det må man tilbake til 2007 hvor det ble født to valper som var leverfarget.

Annen informasjon vedrørende farge

Valper kan få et "grått spettete" utseende når valpepelsen dekkes med små hvite hår. Disse hårene forsvinner etterhvert.

Hvite hår i valpepelsen.