FARGEVARIASJONENS BAKGRUNN HOS BEAGLE

Houndcolours

Tekst av Janne Sandbakken.

                   Ringwood- Brocklesby Foxhound 1792 Ringwood- Brocklesby Foxhound 1792

HISTORIKK
Man vet at beaglen har bakgrunn i foxhound, og det er fra denne rasen den har fått sin fargevariasjon. I dag finner man foxhunden med flere fargevariasjoner, men for mange år siden var dette ikke tilfellet. Den gangen ble avl styrt av mote, og da var det moderne å bruke renraset engelsk blod fra Belvoir og Brocklesby Foxhounds- de to viktigste kennelene før første verdenskrig. På den tiden var det ettertraktet med mørkt makerte hunder med små hvite felt.

Oppdrettere av Foxhound den gang, avlet på veldig overbygde hunder med noe steile skuldre og perfekte rette frambein, men som var veldig kraftige ved kneet og foten. Dette førte til at hunden trådde over og dermed ikke varte lenge som jakthund. Flere oppdrettere var enig om at noe måtte gjøres og gikk sammen om å innføre hunder med bedre sammensetning, bedre skuldre og ikke så kraftige bein at de trådde over. Hunder fra Belvoir kennelen spesielt hadde dette problemet, så de henvendte seg til den renrasede Welsh Foxhunden for nytt blod. Disse hundene hadde blitt brukt i mange år til å jakte i åsene i Wales og det var ikke ønskelig med kraftige bein til den oppgaven de utførte. Så fra disse Welsh Foxhundene kommer flere av dagens lysere farger som vi finner i jakthundene, spesielt mottle fargen som er vanlig i mange packhunder, men også den nesten hvite fargen, hare pied og badger pied fargen.

BEAGLE FARGENE

Beaglens farger er delt inn i 4 hovedgrupper:
-Tricolor gruppen
-Bicolor gruppen med rød/orange/tan/lemon og hvit
-Pied gruppen
-Mottle gruppen

NB; I forhold til beaglens farger så tar den utgangspunkt i rasestandarden. England, som er beaglens hjemland, har utarbeidet rasestandarden som land tilknyttet FCI benytter for beagle, mens i USA har de utarbeidet sin egen rasestandard. I USA er rasen delt inn i to størrelser og man godtar flere fargevarianter enn det den Engelske rasestandard.

Tricolor gruppen:

Klassisk trefarget beagle Klassisk trefarget beagle

Denne gruppen omhandler den største variasjonen i grader og fargemønster av dem alle. Fargen kan variere fra sort og tan til nesten ren hvit. Den hvite fargen hos tricolor hunder er ren hvit i motsetning til det hvite hos pied fargede hunder eller hos mottlefargede beagler. I noen tilfeller ser man en blanding av sorte og tan fargede hår, og de blir ofte feilaktig referert til som "harepied". Men dette kommer jeg tilbake til.

Basisen for tricolor gruppen hos beagle er sort, tan og hvit. Ser man bort fra den hvite, er det oftest den brune og sorte fargen som utgjør sadel mønsteret på hunden. Man kan også se "spots" eller "fix" i de hvite område i variert grad- noen kaller dette "mottle" farge, men genetisk er det umulig for dem å være det. Disse "spots"/ "fix" oppstår når valpen er 6-7 uker gamle og blir gradevis tettere ettersom valpen blir eldre. En ekte mottle viser sin potensielle farge fra ca fire-fem dagers alder.

Basisfargene sort og tan varierer også i densitet, men endres også etter hvor mye hvitt den omgis av. Det hvite kan plasseres hvor som helst og i ulike mengde. Men uavhengig av farge, skal halespissen alltid være hvit på en beagle.

Innenfor hovedgruppen TRICOLOR finner man flere undergrupper:
-FADED TRICOLOR:
-DILUTED TRICOLOR:
-BLUE, FAWN & WHITE TRICOLOR:
-OPEN OR BROKEN TRICOLOR: