blå beagler

Jeg har i mange år gått og håpet på at noen av mine importerte beagler ville gi meg en blå beagle. Tilbake til Sessans tid så har vi hatt tofarget (tan og hvit), men aldri hatt blåbeagler. Jeg er så fasinert over genetikken og de ulike fargekombinasjonene den gir. Blå beagler er født grå, men etterhvert som de vokser til så endrer fargen seg og i voksen alder så fremstår de nesten som ordinære tricolor beagler, men man ser blåskjæret i dem. 

På bildet ser man valpene til Stacie rett etter at de er født. Ingen tvil om forskjellen på blå og tricolor. 

På bildet under til venstre så ser man en blå beagle fra Russland- nesen forteller at det er en blå beagle og man kan også se at øyefargen er lysere. 

Bildet under til høyre viser en blå beagle med mørke øye og mørk pigmentasjon rund øyer, men også her forteller nesefargen hvilken farge hunden har.

Nederst vises et bilde av en voksen blå beagle- som man ser så kan det være vanskelig å se forskjell på ordinær tricolor og blå beagle- men den ser litt mer "utvasket" ut. 

Blå farge er godkjent farge på beagle- og er likestilt med tricolor og tofarget beagler. Det skal tas hensyn til genetikken knyttet til fargen på nesebrusk og øyefarge.

genetikken

Den grunnleggende fargen på hundene bestemmes av bare to grunnleggende pigmenter Eumelanin og Phaeomelanin.

Eumelanin:

Eumelanin er svarte pigmenter og alle sorte områder på en hund skyldes celler som produserer eumelanin.Det finnes gener som omgjør eumelanin til andre farger- slik som lever (Brun), blå (grå) eller isabella (taupe). Dersom en hund har et av genene som forvandler sort eumelanin til lever, blå eller isabella så vil alt det sorte bli endret. Dette skyldes at disse genene begrenser eller endrer produksjonen av eumelanin slik at ingen av cellene kan produsere ren svart farge. Vi kalle hunder som er blå eller isabella farget for dilutes av den grunn. 

I tillegg til å bestemme fargen på pelsen, så finner man eumelanin i områder som trenger pigmentasjon slik som øyer (iris) og nese. Nesen vil være sort, lever, blå eller isabella avhengig av typen eumelanin hunden kan produsere. Fargen på iris er produsert av lag med pigmenter og brune øyer- slik flest hunder har- skyldes sort eumelanin i disse lagene. Når en hund har endret/begrenset produksjon av eumelanin så vil ikke iris kunne produsere fullt med eumelaning og det betyr at pigmentasjonen på øyet blir lysere og får en lys brun farge som fremstår som amber eller gul. 

Hundens nese forteller best hvilken pigment farge hunden produserer. En sort nese produseres av sort eumelanin. 

Phaeomelanin
Den andre typen av pigment er phaeomelanin. Det er rødt pigment og betegnelsen dekker graden av rød fra mørk rød til lett kremfarget rød og videre til gull, gul og orange farge. Når man snakker om rødfarge så menes det oftes spennet av tanfarger. 
Phaeomelanin produseres bare i pelsfargen og påvirker ikke nese eller øyefarge slik eumelanin gjør

Hvitt farge
Hvit er egentlig ikke en farge- så hvite hår skyldes ikke pigmenter, men en mangel på av både eumelanin og phaeomelanin. Hvite områder på hunden er forårsaket av at cellene ikke produsere noe pigment. Noen ganger er hele hunden rammet- slik som albino eller deler av den slik somhunder med hvite tegninger. Det kan påvirke produksjonen av eumelaning i øyer og nese også- slik at nesen blir rosa eller øyer blir blå (eller røde ved ekte albinoer).

Tilbake til blå beagler....
Hos blå beagler blir eumelaninen påvirket av locuset "D" som blir utvannet (Diluted). Det er recessict slik at en beagle som er blå må ha genotypen "dd"  Det diluted genet påvirker eumelanin slik at det blir lyser og det er genetisk umulig for hunden å ha noe svart hår i pelsen. Ser man på nesefargen på en blå beagle så vil den ikke ha sort nese- men en grå/koksgrå nese. Også øyefargen kan påvirkes og fremstå som lysere enn hos trefarget beagler.