Utstillingstrening

Når man starter å trener med valper er det viktig å huske at det skal være en positiv opplevelse for valpen og man skal ikke forvente for mye. Lyst betont og korte treningsøkter er nøkkelord for at man lykkes. Det er ikke vits å terpe og trene til det kjedsomme for både eier og hund- 5 minutter effektiv trening hver gang holder i massevis. 

Jeg bruker et halsbånd av type "halvstrup" på valper- båndet er tilpasset valpen sånn at jeg vet at den ikke kan komme ut av det om den prøver på det og jeg kan korrigere valpen underveis i treningen. Med et halvstrup bånd vil ikke valpen kunne strupes- slik den kan med helstrup- og får negative opplevelser av treningen.

Av godbiter så bruker jeg tørket kyllingfilet- det lukter godt og hundene våre elsker den. I tillegg er det en fordel at den er "tørr" sånn at man slipper oljete fingre som flekker på klær etc. Vi har kjøpt kyllingfilet på Europris- 800 gram koster rundt 129 kr og heter "Hundesnacks". Jeg river av biter av en  filet og gir hunden underveis i treningen som belønning. Her er det viktig å være raus med godbiter. Et annet tips er at ting som faller på bakken tilhører hunden- så slipper man å måtte kappes med hunden om å plukke opp ting- samtidig som det gir hunden ekstra motivasjon til å følge med i tilfelle noe skulle falle på bakken.

Halvstrup

Helstrup

På utstilling skal hunden bedømmes og derfor skal den være "nærmest" dommeren i ringen- det vil si at den skal gå på din venstre side. Gi hunden en "luktprøve" av godbiten og begynn å gå rundt i en ring med den. Er hunden din vant til å gå i bånd vil det gå lettere enn om det er første gangen den har bånd på seg. Første gang i bånd- og sikkert neste gang også- vil den protestere og prøve å komme seg ut av båndet eller sette seg på bakbeina og vise at dette ikke var helt som den hadde tenkt. Da er det viktig at man motiverer med å holde godbiten foran den og gi den rikelig med ros og godbit så fort den går fremover på alle fire beina. De første gangene bør man bare gå rundt i vanlig "spaser tempo". Det varierer veldig fra valp til valp på hvor fort de tar ting- jeg har noen valper som har brukt de første gangene mer i luften eller på to bein og så har jeg hatt valper som har tatt det veldig fort. Men felles for alle er at det har gått fort fra man har begynt å trene til man ser fremgang. Og som tidligere nevnt- nøkkelordet er korte treningsøkter flere ganger pr uke. 

Når hunden har begynt å gå fint i ringen så kan man øke litt farten. Målet er at hunden skal trave pent i ringen. Beaglen skal bære halen høyt og derfor er det viktig at den synes dette er kjekt å holde på med. Man har lov til å ha med godbiter på utstillingen og gi til hunden i ringen- akkurat slik man gjør når man trener hjemme. Jeg holder litt ringtreningskurs innimellom og da trener vi ofte på å rose hunden mens man holder på. Utrolig hvor vanskelig mange synes det er å rose hunden offentlig- så det gjelder å gi litt f... i hva folk synes. Får du hunden til å logre og gjøre det den skal ved å rose den så spiller det ingen rolle om folk synes det er "rart". Og jeg kan love deg at ingen legger merke til deg- alle har fokus på hunden. Og skiller du deg ut fra de andre med å snakke til hunden med høy og glad stemme så kan jeg garantere deg at det er mange andre som skulle ønske de også turte det. 

På utstillingen gir dommeren deg instrukser om hva du skal gjøre- og oftest er det samme prosedyre uansett hvem som er dommer. Er det flere hunder i samme klasse (alders gruppe) så blir alle kalt inn i ringen samtidig. Dommer ønsker at hundene beveger seg i rundt i ringen etter hver andre. Her gjelder det å holde avstand til hunden foran deg. Når man har gått en runde eller to sammen, så ønsker dommer å se på hver enkelt hund. Han beholder laveste startnr og de andre trekker utenfor ringen (men holder seg i nærheten). Når det blir din tur så går du inn i ringen. Dommer ønsker gjerne å se på hunden. På beagler blir hunden kikket på mens den står på et utstillingsbord. Dommer kikker på tenner- så det er lurt at den er vant til å kikke på tenner. Dommer kikker og kjenner på hunden- han/hun starter med hodet og beveger seg bakover på hunden. Deretter vil han/hun se den i bevegelse rundt i ringen. Ha hunden på venstre side og gå med hunden rundt i ringen slik at den traver. Husk å gi litt godbiter og ros masse. Etter å ha gått en runde eller to i ringen så ønsker dommere å se hunden forfra og bakfra så han/hun ber deg gå ned til andre siden av ringen og snu og gå tilbake i en rett linje. Her trenger man ikke gå så fort. Tilslut skal hunden stå oppstilt foran dommere sånn at han kan se hunden sin helhet. Den skal stå oppe på alle fire bein- så det er lurt å trene på. Setter hunden seg så flytter man seg litt sånn at den står igjen.