SWIMMER PUP SYNDROME

HVA ER SVØMMERE
Normalt begynner valpene vanligvis å stive av beina og ta sine første ustødige steg når de er en drøy uke gamle, og når de er rundt 2 uker gamle går de relativt stødig. Men noen valper greier ike å komme seg opp på beina- de nærmest svømmer fremover på brystet , mens de padler med beina. Som en følge av at de blir liggende på magen får de en sammenpressing av brystet dorsoventralt- slik at de i kroppsform kan minne om en skilpadde. Disse valpene blir ofte omtalt som svømmere, swimmer pup syndrom, flat puppies eller turtle puppies.

De er ofte større enn sine ullsøsken eller tilsvarende valper på samme alder. Oftest oppstår problemet  hos valper som bare er i 1-2 i kullet. De vokser fort og blir tunge, og det kan virke som de ikke forstår hensikten med å bevege seg rundt så lenge de har overflod av melk fra sin omsorgsfulle mamma. Den egentlige årsaken til Swimmer Pup Syndrome vet man lite om. I blant kan det komme svømmere i normalt store kull med normalt store valper. Det er fremsatt flere teorier om blant annet infeksjoner, men ingenting er blitt bekreftet, og forskere er av den oppfatning at valpens vekst og tyngde i de fleste tilfeller har en avgjørende betydning for utviklingen for svømmere.  

BEHANDLING
Det er veldig viktig at man jobber med valpen for å få den opp på beina. Ubehandlet blir de fleste valpene ikke eldre enn 8 uker og dør som en følge av komplikasjonene som knyttes til at valpen ligger helt flat på magen.