Generell informsjon om beagle

Beagle størrelse


Ønsket mankehøyde på en beagle er 33-40 cm. Den norske beaglen ligger normalt på 38-40 cm hos hanner og 36 til 39 cm hos tisper.

Her i Norge blir det ofte referert til at showbeagler er så mye større enn jaktbeagler- dette stemmer ikke og er feil informasjon. Oppdrettere av showbeagle er opptatt av at beaglene de avler frem gjør det bra på utstillinger- det er hundenes fremgang i utstillingsringen som legger grunnlaget for hvor suksessfull oppdrettet er. Hundene blir bedømt utifra rasestandarden, og om det stemte at showbeaglen var større enn ønsket mankehøyde i rasestandarden så ville ikke disse hundene ha dominert utstillingsringen.

Beagle vekt

Beagler er glad i mat, og den er alltid sulten. Det er vanskelig å motstå de bedende øynene og derfor gir man den litt ekstra mat - også utenom måltidene. Derfor er det mange beagler som sliter med overvekt og komplikasjonene det medfører.

Hvordan sjekke om hunden er tykk, tynn eller passelig. Den beste måten å sjekke dette på er å se på hunden ovenfra slik som illustrert på bildet.

Ribbeina skal være dekket av fett sånn at de er synlige fra siden og ovenfra, men ikke sånn at man kan telle dem eller at de stikker ut. Kan man telle dem er hunden for tynn, og du må gi den mer mat. Det kan også være aktuelt å gi den en mark/orm kur mot innvollsparasitter. Går ikke hunden opp i vekt til tross for at den får økt mengde med mat, kan det være lurt å bytte til et annet for. Anbefaler hundefor av god kvalitet som foreksempel Royal Canin, Eukanuba, Hills, Spesific etc.

Hunden på bildet er for tynn- man ser ribbeina veldig tydelig og kan telle dem. Valper og unghunder bør være litt "lubne" slik at de har noe å bygge videre på når de vokser. Hva en beagle bør veie så er det veldig individuelt. Det som er rette vekten for en hund er ikke nødvendigvis det for en annen.

  • Absolutely Spotless Hawana er 33-34 cm høy og  ideal vekt er 9,8 kg.
  • Absolutely Spotless Panda er 38 cm høy og ideal vekt er 12 kg
  • Simonaland Lalie er 39 cm høy og ideal vekt er 15 kg.
  • Beagelee Bourne Identity er 38 cm høy og idealvekt er 15,6 kg.
Som et utgangspunkt kan en si at tisper bør veie fra 10-12 kg og hannhunder fra 13-16 kg.

 

Hvor gammel blir en beagle

Forventet levealder for en beagle er 12-15 år.
Fra valpekullet vi hadde i 2000 er det fortsatt avkom som lever i beste velgående og jager for fullt. Dog med noe redusert hørsel og syn.

Verdens eldste beagle heter, iflge Guinness World Records, Butch-kom fra Virigina  og ble 28 år gammel. (Illustrasjonsbilde)