Beagle Pain Syndrome/Steroid Responsive Meningitis (SRM)

VIKTIG:
UNDER ER EN ARTIKKEL PÅ ENGELSK FRA DEN AMERIKANSKE BEAGLE KLUBBEN OM HVILKEN ERFARINGER DE HAR GJORT SEG OM SRMA. 

Informasjonen jeg har laget om Beagle Pain Syndrom er utarbeidet på bakgrunn av rapporten om SRM til forskerteamet fra The Animal Health Trust, og informasjon fra e-post korrespondering med Dr Samantha Goldberg- som er Helse koordinator for den engelske beagle klubben. Mvh Janne Sandbakken

 Steroid Responsive Meningitis (SRM) er en systemisk immunsykdom kjennetegnet ved betennelse i hjernehinnene, og de tilhørende arterier som vanligvis reagerer på kortikosteroider. SRM er bedre kjent som "Beagle Pain Syndrom" eller "Beagle nakke"-  og er en ganske vanlig sykdom innenfor hundeverden. 
Den ble først oppdaget på slutten av åttitallet hos en flokk med beagler brukt til forskning- derav navnet "Beagle Pain Syndrom". Siden den gangen har man oppdaget at flere raser- deriblant Nova Scotia Duck Tolling Retrievers, Whippets, Lurcher (greyhound - collie blanding), Border Collies, Berner Sennen og Boxer med flere er rammet av samme sykdom. 

Årsaken til SRM er for øyeblikket ikke kjent. Det man vet er at det er en immunrespons/reaksjon, der utløsende årsak ikke er identifisert. Immunresponsen resulterer i en intens betennelse i blodårene som forsyner det nevrologiske systemet- særlig hjernehinnen og ryggmargen (nakken) med blod. Kroppen begynner å angripe sine egne celler og det er viktig å behandle dette. Den utløsende faktoren kan foreksempel  være mindre tarminfeksjoner, kennelhoste, stress ved løpetid og noen ganger behøver ikke hunden å vise symptomer på uhelse. Immunsystemet begynner å angripe kroppen sine egne celler i stedenfor å bekjempe infeksjoner -og området rundt hjernen og ryggmargen (hjernehinnene) blir betent og smertefull. Fordi det er en immun tilstand må man bruke medikamenter som Pednisolon- som roer ned immunforsvaret.

Symptomene oppstår vanligvis mellom 6 og 18 måneder alder- men det er rapportert om tilfeller på hunder fra 4 måneder til 7 år gammel. Tilstanden kan enten være akutt eller kronisk og de ​​kliniske symptomene er karakterisert ved episoder av dyp spinal smerte, depresjon, stiv gangart og feber. Disse episodene skyldes en kombinert betennelse i hjernehinnene og meningeal arterier.

Foreløpig er det ikke utarbeidet en DNA test for SRM. Diagnosen er basert på klinisk presentasjon, historie og fysisk og nevrologisk undersøkelse, i forbindelse med spesifikke blodprøver, spinalvæske analyse og avansert bildebehandling. Disse testene er nødvendig for å utelukke andre sykdommer som kan presentere med lignende kliniske symptomer- spesielt som i noen av de sykdommene kan kortikosteroider være kontraindisert og skadelig for hunden.

Behandling med immunsuppressive dose av kortikosteroider (Prednisolon) resulterer vanligvis i rask forbedring- selv om vanskelige eller kroniske tilfeller kan krever et annen immunsuppressivt legemiddel som foreksempel Cytarabine. Behandlingen er langsiktig, og når de kliniske symptomene er under kontroll, vil dosen av medisiner bli gradevis redusert over lengre tid (vanligvis et minimum på fire måneder). Den immunsuppressive behandling krever tett oppfølging av veterinær som avgjør, basert på ulike undersøkelser og diagnostiske tester, når medisiner kan reduseres og til slutt avvikles. Prognosen er gode, men faren for tilbakefall eksisterer.

Symptomer på "Beagle Pain Syndrom"
Symptomene reflekterer smerten som oppstår i hode og nakke området, og gir seg utslag i stiv gange, motvilje til å spise og drikke, slapphet og feber. Beaglen er tøffe hunder, så det kan være vanskelig for eier å fastslå nøyaktig hva som er galt med valpen annet enn at den ikke er i form. Noen beagler kan hyle i smerte ved berørelse eller forsøk på bevegelse, mens andre ikke viser andre tegn enn at de er roligere/ikke så livlige som vanlig.

Behandling
Prednisolon 2mg/kg/dag fordelt på 2 doser i minst 1 uke. Deretter reduseres dosen sakte ned til 1mg/kg/dag for så å reduseres igjen til halvparten over de neste ukene.

Om hunden viser liten/svak respons på predinsolon kan en bruke medikamenter som Cytarabine. Cytarabine blir vanligvis brukt ved Kjemoterapi, men det reduserer også immun reaksjoner.

Avl på Beagle Pain Syndrom
Selv om årsaken ikke er kartlagt enda, mener forskere at det er grunnlag for at SRM har en genetisk disposisjon- det vil si at beagle (og andre raser) står ovenfor et arvelig problem som gjør dem mer utsatt for å utvikle sykdommen. Den forskningen som er gjort viser at det ofte er flere i samme kullet som blir rammet av sykdommen- selv om de bor i ulike hjem . Det frarådes å avle på beagler som har Beagle Pain Syndrom/SRM.
 

Her i Norge legger vi ofte skylden på den utløsende faktoren- som flåttbitt eller flexiline. Det lages unnskyldninger og forklaringer som høres rimelig ut, men fakta er at ÅRSAKEN til problemene er at hunden har et immunsystem som ikke fungerer slik det skal.
 

Hovedprioriteten til oppdrettere av beagle bør være å bevare beaglen som en sunn rase, og unngå avle valper med Beagle Pain Syndrom/ SRM. 

Kilder:
http://www.beaglehealth.info
http://www.aht.org.uk/skins/Default/pdfs/srm_report.pdf
http://www.aladarbeagles.com/beaglepain.html
Dr Samantha Goldberg