Søker Forvert

Våren 2013 ble det født et jaktbeagle kull på Striasbeagler der begge foreldrene hadde dokumentert sine jaktlige egenskaper grundig. Og selv om allle forutsetninger lå til rette for at dette skulle bli en vellykket kombinasjon, har vi i ettertid måtte innse at det ble et kull med varierte egenskaper. I dette kullet solgte vi en tispe til en familie som ønsket en jakthund. Hun fikk rikelig med tid på skogen, men ble aldri den store jakthunden da hun manglet jaktlyst og målbruk. De holdt oss jevnlig oppdatert om fremganger og utfordringer, men høsten 2014 forsvant motivasjonen og de innså at denne hunden ville få det bedre som familiehund enn jakthund. Vi tilbydde de en ny valp, men hadde på det tidspunktet ingen valpekull og heller ikke planer om valpekull før neste vår. Det ble lenge å vente på en valp.

Samme året hadde vi fått en beagletispe tilsendt fra Australia- hun kom fra showlinjer og det fantes ikke dokumenterte jaktlige egenskaper i hennes stamtavle. Var ingen ideell kandidat som jakthund, men vi tilbydde at de - dersom de ønsket det- kunne få prøve henne ut mens de ventet på valp. Jeg ønsket ikke å selge "Cleo"- men de måtte gjerne låne henne. Så "Cleo" flyttet til familien i slutten av oktober, og allerede ved juletider fikk vi tilbakemeldinger om at hun hadde begynt å jage hare. De var kjempefornøyd med hunden og ønsket ikke å levere henne ifra seg. Så vi inngikk en avtale om at "Cleo" ble boende hos dem, men at jeg kunne bruke henne til utstilling og som avlshund.

Samarbeidet mellom oss har fungert ypperlig- de har fått en hund som imøtekommer deres krav og jeg får mulighet til å avle på henne og ta henne med på utstillinger. Det har vært viktig for meg å  få til et godt samarbeid og legge til rette for at det skal fungere for begge parter. I og med at "Cleo" brukes som jakthund planlegger jeg ingen valpekull under jakten. Jeg legger valpekullene til våren, og informerer i god tid om når hunden skal parres sånn at de kan følge med på når hun får løpetid. Jeg ordner med nødvendige helsetester (MLS, IGS, NCCD etc) og andre tester (prog.tester etc) - og står for disse utgiftene. Jeg har også tegnet en forsikring på henne som vi betaler- på denne måten vet jeg at hun er ivaretatt dersom det skulle oppstå behov for å oppsøke veterinær. Familien ivaretar hennes daglige behov for aktivitet og sosial omgang, og hun fungerer som "deres" hund 90% av tiden. 
 
For min del har det vært viktig at jeg kan planlegge avlen utifra de ønsker jeg har uten at jeg trenger å diskutere dette med andre. Så dersom du ønsker å være forvert kan du ikke forvente at jeg tar deg med på rådgivning om hvilken hannhund som skal benyttes, om tispen skal parres eller ikke og hvor mange kull hun skal ha. Her er det flere faktorer som spiller inn og derfor er det vanskelig å si noe bestemt om dette på forhånd. Men jeg er opptatt av at dette samarbeidet skal fungere godt, og derfor vil fremtidige forverter bli holdt løpende orientert.

Jeg krever ingenting annet fra deg enn at du må være ansvaret bevist og ta godt vare på hunden. Om du ønsker å ha den som ren familiehund, turkamerat, til blodspor, jakt etc blir helt opp til deg. Jeg vil være tilgjengelig for råd og veiledning, og stiller velvillig opp om du trenger pass av hunden i ferier etc.

Grunnen til at jeg skrive om forvert og hva det innebærer er at vi vurderer å plasse et par unghunder i forvert hjem dersom jeg finner de rette hjemmene. Og da er det viktig at man vet hva man begir seg inn på og hva som forventes.