Tenk om......

Kjøpe seg beagle valp

Som valpekjøper byr det på utfordring å skulle orientere og velge blant flere oppdrettere. Det er blitt litt «tv-shop» over beagle kjøp i dag. «Om du velger valp fra meg får du med stamtavle, kjøpekontrakt, idmerking, helsebok, orm/mark kur, forsikring hjemreise dagen, valpepakke etc på kjøpet»  Disse blir nevnt som om det skulle være ekstra utstyr som følger valpen. Enkelte oppdrettere tar også ekstra betalt for denne «pakken», men det er ikke vanlig praksis.

  • Oppdretter forplikter seg til å følge NKK sine retningslinjer for oppdrett og avl, og da skal valpen selges med stamtavle i NKK og den må være id merke valpen med micro chip.
  • Agria gir gratis valpeforsikring til alle oppdrettere som forhåndsregistrerer sine valper i NKK, og denne gjelder til og med hjem reise dagen.
  • Anskaffelse av valp dekkes av kjøpsloven, og for å sikre kjøper og selgers interesser benytter man kjøpekontrakter.
  • At valpen gis jevnlig mark kur mens den er hos oppdretter er en selvfølge. Helsebok får man av veterinær når den blir veterinærbesiktiget før levering.
  • I henhold til retningslinjene til NKK så kan ikke en valp leveres før den er fylt 8 uker, og det er valgfritt om valpen leveres vaksinert eller ikke. Dette skyldes ny forskning som viser at valper uavhengig av om de er vaksinert ved 8 ukers alder eller ikke, må vaksineres når de er 12 uker. (Jeg har valgt å beholde valpene lengre enn 8 uker, men de som blir leveres før de er fylt 12 uker blir alltid vaksinert før de drar til nye hjem.)
  • I forhold til valpepakker så er det gratis reklame produkter utlevert av produsenter av hundefor som alltid er på jakt etter nye kunder, og det deles rundhåndet ut valpepakker til  alle oppdrettere. I tillegg sender NKK ut «gavekort» på Eukanuba til nye valpekjøpere.
  • Det er en selvfølge at man sender med en teppe bit med vante lukter av mor og søsken- valpens ve og vel står alltid høyest og man ønsker at overgangen fra valpekasse til nytt hjem går så smertefritt som mulig.

Det blir til og med reklamert for at valpene blir sosialisert, tatt med på biltur, har kontakt med barn og andre dyr osv. For min del er dette en selvfølge og en stor del av det å drive oppdrett, og utgjør skille mellom oppdrett og valpeproduksjon (Les: valpefabrikk)

Noen oppdrettere selger, av ulike grunner, sine valper uten stamtavle. En beagle som blir solgt uten stamtavle likestilles med en blandingshund. Du kan ikke stille den på utstilling, delta på aktiviteter som jaktprøve o.l., og  du kan heller ikke få registrerte valpekull (få stamtavle på valper) etter den.

Å registrere en valp i NKK er det bare oppdretter som kan gjøre, og da må hele valpekullet registreres.
Det koster 415 kr pr valp, og registreringen av alle valpene i kullet må gjøres før de er 3 måneder gamle. De blir da registrert på oppdretter, og så er det gratis for oppdrettere å omregistrere dem til nye eiere før de er 6 mnd gamle.

Alle oppdrettere har de beste valpene- og det er klart at jeg også synes at «mine» er de beste. Men som oppdretter er jeg mest interessert i at du som valpekjøper blir fornøyd med den valpen du anskaffer. Den skal passe til ditt liv og imøtekomme dine behov. Så når du ringer og ønsker å kjøpe en valp, så er mitt ansvar å finne ut om jeg har en valp som imøtekommer dine ønsker. Og så er det din oppgave å være bevist på hva du ser etter.

Er du bare på jakt etter en hund, så kan du henvende deg til hvilken som helst oppdretter. Alle har hunder til salgs. Men som regel har man noen tanker og forventninger til denne fremtidige firbeinte vennen, og disse må du være tydelig på. Det er ingen oppdrettere som leverer den «komplette» beaglen- den friske og trivelig familiehunden som alltid fungerer optimalt på jakt og i utstillingsringen. I avlen må man gjøre valg hele veien, men dessverre er det enkelte oppdrettere som tror det er så enkelt som "ja, takk begge deler".

Er det en jakthund som står øverst på din kriterieliste, så anbefaler jeg deg å se på avlsrådet for beagle sin valpeliste- der vil du finne valper etter foreldre med veldokumenterte jaktlige egenskaper i mange generasjoner og sjansene for å få en dyktig jakthund er god. Men du bør sjekke at begge foreldrene er jaktpremiert, da enkelte tisper blir godkjente uten at de er jaktpremiert. Eksteriørmessig vil det være et «godt» eller i noen tilfeller «meget godt» eksteriør, men du kan ikke forvente at du får en utstillingsstjerne av «utmerket» type. I oppdrett av showbeagler vet man ikke noe om de jaktlige egenskapene bakover i stamtavlen, så har jeg ingen muligheter til å forutsi hvordan avkommen blir som jakthunder. Kanskje blir den like dyktig på jakt som mor eller far- bare fremtiden som vil vise det. Men jeg anbefaler alltid valpekjøpere som ønsker å anskaffe seg en jakthund om å kontakte oppdrettere av jaktbeagle. Mitt fokus er alltid på rasen og den er mer tjent med at du får en god jakthund fra dokumenterte jaktlinjer og blir fornøyd, enn at jeg får solgt en valp.

Er det en ren familiehund som står høyest på ønskelisten, så bør du styre unna jaktbeagler. Disse er avlet med tanke på jaktegenskaper og vil prege hundens adferd. En jakthund vil ha behov for mye aktivisering for at den ikke skal få destruktiv oppførsel og gå løs på for eksempel interiør. Det vil ligge i dens natur at den ikke kan slippes løs i hage eller på skogen uten tilsyn. Den vil være mer fokusert på lukter enn på deg, og du må jobbe hardt for å fange dens oppmerksomhet. Showbeagler er utmerket familiehunder, og er avlet med tanke på at de skal kunne håndteres hele tiden og at hundene skal leve sammen i flokk. De er roligere og har et mer behagelig temperament enn jaktbeaglen.

Er det en utstillingshund du ønsker, så bør du kjøpe denne av en oppdretter av showbeagler.Kvaliteten på den Norske beaglen er på et mye lavere nivå enn verden for øvrig. Her i Norge er det et fåtall som driver med showbeagler, men går man utenfor Norges grenser så finner man et utall oppdrettere som har flotte hunder. Styr unna oppdrettere som driver oppdrett av kombihunder- jaktbeagler i kombinasjon med showbeagler. Som jeg har nevnt før- avl er ikke så enkelt som å blande saft og man kan heller ikke velge hvilke egenskaper man ønsker. Det er ikke slik at en kan kombinere en utstillingsstjerne med en jaktstjerne og forvente avkom som er stjerner på både jakt og utstilling. Hadde det vært så enkelt hadde flere lykkes med det.

Er målsettingen din å drive fremtidig avl, så bør du informere om dette. En god avlstispe eller hannhund er ikke nødvendigvis den flotteste hunden i kullet eller den beste jakthunden på skogen- den har andre egenskaper som gjør at den passer ypperlig som avlshund. Og dette vil oppdrette kunne hjelpe deg med.


Mitt råd til deg som valpekjøper er; vær kritisk, still spørsmål -og høres det for godt ut til å være sant, så er det som regel det også!!

Mvh Janne